USA teatas uuest 775 miljoni dollarisest relvasaadetisest Ukrainale (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / Scanpix

USA kaitseministeerium teatas reedel uuest 775 miljoni dollari suurusest relvastus- ja laskemoonapaketist, mis sisaldab ka rakette HIMARS-i süsteemidele ja demineerimisvarustust.

HIMARS süsteemid on aidanud ukrainlastel efektiivselt tabada Vene okupatsiooniväe juhtimiskeskusi ja laskemoonaladusid sügaval rindejoone taga.

Relvastuses on ka täiendavalt soomust läbivaid relvi, nagu TOW raketid ja Javelin süsteemid.

Lisaks on paketis ka Scan Eagle vaatlusdroonid, maapealsete radarisüsteemide hävitamiseks mõeldud raketid HARM (high-speed anti-radiation missiles), aga ka 105-millimeetrised haubitsad koos 36 000 suurtükimürsuga.

«Me soovime tagada Ukrainale pideva laskemoona juurdevoolu selle vajaduste rahuldamiseks ning just seda me selle paketiga teeme,» lausus USA kaitseministeeriumi ametnik ajakirjanikele.

Ametniku sõnul on Ukraina väeüksused kasutanud tõhusalt nüüdseks 19 relvastuspaketti, mida Ühendriigid on Kiievile andnud alates 24. veebruarist, mil Moskva tungis oma väega sisse Ukrainasse ja alustas täiemahulist sõjategevust.

«Te näete täielikku ja totaalset progressi puudumist venelastelt lahinguväljal,» ütles ajakirjanikega suhelnud ja nimetuks jääda soovinud ametnik. «Te näete, et venelased maksavad jätkuvalt kõrget hinda ukrainlaste rünnakutes, eriti HIMARS süsteemi kasutamisel.»

Tema sõnul ei ole Vene väel võimalik sellise hinna maksmise valguses edasi liikuda.

Ametnik möönis, et ukrainlastel ei ole olnud võimalik tagasi võita märkimisväärset territooriumi piki rindejooni riigi ida- ja lõunaosas.

Ent uus relvasaadetis aitab neil oma positsioone tugevdada, ütles ta, märkides, et on «äärmiselt oluline säilitada edusamme, mida me oleme näinud ukrainlastel lahinguväljal».

Ametniku sõnul aitab ulatuslik demineerimisvarustus, mis sisaldab ka 40 niinimetatud miinikindlat sõidukit, mille rattad ja põhi peavad vastu maamiinide plahvatustele, ukrainlastel võtta ette ka ründetegevusi.

«Ukrainlased vajavad sedasorti võimekust, et suuta suruda oma väeüksuseid edasi ning võtta tagasi maa-alasid,» ütles ametnik.

Sarnaselt on HARM raketid antud eesmärgiga õõnestada Vene õhutõrjevõimekust. Õhk-maa tüüpi raketid võtavad sihikule radarisüsteemid ning neid on võimalik kasutada rünnakuks kuni 50 kilomeetri kauguselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles