Islamiriigi «biitlile» määrati USAs eluaegne vangistus (3)

Copy
Tapetud James Foley ema Diane Foley (vasakul) ning Carl ja Marsha Mueller, vägistatud ja tapetud Kayla Muelleri vanemad, rääkisid ajakirjanikele Albert V. Bryani nimelise föderaalse kohtuhoone ees Virginia osariigis Alexandrias pärast islamisti El Shafee Elsheikhi karistuse väljakuulutamist. Ajakirjanike ees võtsid sõna ka teiste tapetute vanemad.
Tapetud James Foley ema Diane Foley (vasakul) ning Carl ja Marsha Mueller, vägistatud ja tapetud Kayla Muelleri vanemad, rääkisid ajakirjanikele Albert V. Bryani nimelise föderaalse kohtuhoone ees Virginia osariigis Alexandrias pärast islamisti El Shafee Elsheikhi karistuse väljakuulutamist. Ajakirjanike ees võtsid sõna ka teiste tapetute vanemad. Foto: Olivier Douliery / AFP / Scanpix

USA kohus mõistis nelja ameeriklasest pantvangi tapmise eest Süürias reedel eluks ajaks vangi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) «biitlitena» tuntud rakukese liikme.

Aprillis süüdi mõistetud El Shafee Elsheikhile (34) määrati kaheksa eluaegset vangistust. Elsheikhi käitumist võib kirjeldada kui kohutavat, barbaarset, kalki ja kuritegelikku, ütles Virginia osariigis asuva Alexandria linna kohtunik.

Endise Briti kodaniku kahenädalane protsess, mis hõlmas ka endiste pantvangide ja ohvrite lapsevanemate ütlusi, oli kõige märkimisväärsem ISi liikme süüdimõistmine Ühendriikides. Vandemeeste kogu arutas alla kuue tunni otsust Elsheikhi süüdimõistmise kohta osavõtus ajakirjanike James Foley ja Steven Sotloffi ning abitöötajate Peter Kassigi ja Kayla Muelleri tapmisest.

Elsheikh ja teine «biitel» Alexanda Amon Kotey tabati Süürias 2018. aastal. Nad lennutati 2020. aastal USAsse.

Kotey tunnistas end süüdi 2021. aasta septembris ning talle määrati eluaegne vangistus aprillis. Veel üks nõndanimetatud ISi biitel Aine Davis saadeti Suurbritanniasse. Neljas grupi liige Mohammed Emwazi tapeti USA droonirünnakus Süürias 2015. aastal.

Pantvangivõtjad, kes kasvasid üles ja radikaliseerusid Londonis, said oma pantvangidelt hüüdnimeks biitlid, sest neil oli tugev briti aktsent. Nad tegutsesid Süürias 2011.–2015. aastani ning neid süüdistatakse enam kui kahekümne ajakirjaniku ja abitöötaja pantvangistamises.

Kümme endist eurooplasest ja süürlasest pantvangi andsid tunnistusi Elsheikhi protsessil, süüdistades gruppi julmustes, sealjuures peksmises, elektrilöökide andmises ja muus. Emwazi lõikas Foleyl, Sotloffil ja Kassigil pead maha, millest tehti propagandavideod.

Mueller anti hiljem üle ISi liidrile Abu Bakr al-Baghdadile, kes teadete järgi teda ka korduvalt vägistas. IS teatas Muelleri surmast 2015. aasta veebruaris. Rühmituse sõnul hukkus ta Jordaania õhurünnakus, kuid USA võimud on selle versiooni kahtluse alla seadnud.

Baghdadi suri USA erivägede operatsioonis 2019. aastal.

Elsheikhi keeldus kohtu poole pöördumisest, kuid tema juristide sõnul kavatseb ta otsuse edasi kaevata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles