Mehhiko vahistas endise peaprokuröri seoses 43 tudengi kadumisega

Copy
Mehhiko mereväe sõdurid peavad vahti peaprokuröri büroo ees.
Mehhiko mereväe sõdurid peavad vahti peaprokuröri büroo ees. Foto: LUIS CORTES / REUTERS / SCANPIX

Mehhiko võimud vahistasid reedel endise peaprokuröri, kes juhtis vastuolulist juurdlust seoses 43 üliõpilase kadumisega 2014. aastal, mida peetakse riigi üheks karmimaks inimõigusalaseks tragöödiaks.

Jesús Murillo Karam on kõrgeim ametnik, kes on seni kogu riiki šokeerinud ja rahvusvahelist hukkamõistu pälvinud juhtumiga seoses vahi alla võetud.

Murillo Karami peetakse niinimetatud ajaloolise tõe versiooni peamiseks arhitektiks ning 2015. aastal toonase presidendi Enrique Peña Nieto esitletud uurimise tulemused lükati laialdaselt tagasi, seal hulgas taunisid raportit kadunuks jäänud tudengite sugulased.

Endise võimupartei Institutsionaalne Revolutsioonipartei (PRI) endine tipp-poliitik Murillo Karam võeti vahi alla seoses kuritegudega, mille hulka kuulusid sunniviisiline kadumine, piinamine ning õiguse eiramine, teatas peaprokuröri büroo.

Praegune opositsioonierakond PRI nimetas kinnivõtmist poliitiliselt motiveerituks.

Õpetajateks õppinud üliõpilased tellisid riigi lõunaosas asuvas Guerrero osariigis bussid, et sõita pealinna Mexico Citysse meelt avaldama, ent nad jäid tee peal kadunuks.

Uurijate sõnul võttis korrumpeerunud politsei nad kinni ja andis üle uimastikartellile, mis pidas neid ekslikult rivaalitseva jõugu liikmeteks. Mis täpsemalt edasi juhtus, on olnud ulatuslike spekulatsioonide valdkond.

Ametliku versiooni kohaselt tapsid kartelliliikmed üliõpilased ja põletasid nende laibad prügimäel.

Nii sõltumatud eksperdid, ÜRO inimõigusvolinik kui ka perekonnad ei pea seda versiooni tõeseks.

Kadumist uuriv komisjon nimetas neljapäeval kuritegu «osariiklikuks roimaks», millega olid seotud erinevate ametkondade töötajad. Sealjuures on süüdistava näpuga näidatud ka sõjaväe peale.

President Andrés Manuel López Obrador ütles reedel, et kõik sõdurid ja ametnikud, kes olid kadumisega seotud, peavad seisma silmitsi õigusmõistmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles