Soome võõrustab kohtumist Rootsi ja Türgiga

Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto.
Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: MAURI RATILAINEN / EPA / Scanpix

Soome võõrustab hiljem sel kuul toimuvat kohtumist Rootsi ja Türgiga, teatas Soome välisminister eile pärast seda, kui Ankara oli väljendanud oma vastuseisu Põhjamaade liitumistaotlustele.

«Soome, Rootsi ja Türgi esindajad kohtuvad augustis Soomes,» lausus minister Pekka Haavisto.

Ta ei täpsustanud üksikasju, kuid Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu oli varem teatanud kolmiku kohtumisest 26. augustil.

Soome ja Rootsi loobusid oma pikaajalisest neutraliteedist aasta alguses, kui teatasid pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale plaanist ühineda NATOga.

Nende taotlused on juba ratifitseerinud USA ja enam kui pooled 30 NATO liikmesriigist. Iga taotlus peab saama liikmesriikide ühehäälse nõusoleku.

Vastuseisu alliansi liikmetest on väljendanud ainult Türgi, nõudes esmalt Helsingilt ja Stockholmilt järeleandmisi.

Augustikuisel kohtumisel jätkatakse arutelu kolme riigi poolt juunis Madridis sõlmitud memorandumi alusel, ütles Haavisto.

Selles leppisid Rootsi ja Soome kokku, et uurivad «kiiresti ja põhjalikult» Ankara väljaandmistaotlusi kahtlusaluste kohta, mis on seotud 2016. aasta riigipöördekatsega ja kurdi võitlejatega.

Läinud nädalal teatas Rootsi Türgi kodaniku esimesest väljaandmisest, kuid Türgi justiitsminister ütles neljapäeval, et see ei vasta veel kaugeltki Stockholmi lepingujärgsetele kohustustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles