Peruu 2005. aasta ülestõusu juht pääses ennetähtaegselt vanglast

Copy
Peruu armee erumajor Antauro Humala tervitab oma toetajaid pärast vabanemist pealinna Lima äärelinna vanglast 20. augustil.
Peruu armee erumajor Antauro Humala tervitab oma toetajaid pärast vabanemist pealinna Lima äärelinna vanglast 20. augustil. Foto: Martin Mejia / AP / Scanpix

Peruu endise presidendi vend ja 2005. aasta nurjunud ülestõusu juht Antauro Humala vabastati laupäeval ennetähtaegselt vanglast, mis võib tähendada tema naasmist poliitikasse.

Ekspresidendi Ollanta Humala vend ja erusõjaväelane juhib Peruu rahvuslikku liikumist Ethnocaceris, mille eesmärk on viia riigi põlisrahvad võimule.

Antauro Humala kandis üle 17 aasta 19-aastasest vanglakaristusest, mis määrati talle 2005. aasta ülestõusu eest, mille eesmärk oli sundida tagasi astuma demokraatlikult valitud president Alejandro Toledo.

Ta ründas koos oma toetajatega Andide lõunaosas asuva Andahuaylase linnas politseijaoskonda, kus hukkus kuus inimest, sealhulgas neli politseinikku.

«Me kõik oleme väga uhked selle üle, mida tegime Andahuaylas,» ütles Antauro Humala pärast vabanemist pealinnas Limas asuvast Ancon II vanglast.

Käputäis toetajaid ootas hoone ees ja skandeeris «President Antauro».

Oma ekstsentrilisusele tõttu on 59-aastane Humala olnud pikka aega meedia kõrgendatud tähelepanu all.

Tema advokaat Carmen Huidobro vihjas Humala poliitikasse naasmisele, öeldes: «Võimalik, et (Antauro) jätkab poliitilist elu, on tõenäoline, et ta kandideerib mõnele ametikohale.»

Tema karistust vähendati tööle ja haridusele pühendatud aja tõttu, teatas riigi vanglaamet reede õhtul ootamatust otsusest seaduse alusel, mis lubas tema karistusest maha arvata ühe aasta ja seitse kuud.

2021. aasta valimiskampaania ajal tegi praegune vasakpoolne president Pedro Castillo ettepaneku Humalale armu anda, kuid võimule tulles ei rääkinud ta sellest teemast enam kunagi avalikult.

Antauro ja erukolonelleitnant Ollanta Humala on pikaajalised poliitilised rivaalid, kuid 2000. aastal juhtisid nad koos mässu president Alberto Fujimori vastu, kes kannab 25-aastast vangistust oma presidentuuri ajal toime pandud inimsusvastaste kuritegude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles