Paavst väljendas Nicaragua piiskopi kinnipidamise pärast muret

Copy
Nicaragua piiskop monsenjöör Rolando José Álvarez Lagos pidamas Matagalpas missat 5. augustil.
Nicaragua piiskop monsenjöör Rolando José Álvarez Lagos pidamas Matagalpas missat 5. augustil. Foto: @diocesisdematagalpa / AFP / Scanpix

Paavst Franciscus väljendas pühapäeval muret kasvavate pingete pärast katoliku kiriku ja üha autoritaarsemaks muutuva valitsuse vahel Nicaraguas, sel nädalal vahistasid võimud režiimi kriitikust piiskopi Rolando José Álvarez Lagose.

«Jälgin mure ja kurbusega tähelepanelikult Nicaraguas kujunenud olukorda,» ütles paavst, kes enda sõnul «usub ja loodab, et avatud dialoogi kaudu on veel võimalik leida alus lugupidavale ja rahumeelsele kooseksisteerimisele».

Katoliku kirik Nicaraguas on olnud valitsuse üha suurema surve all alates opositsiooni meeleavaldustest 2018. aastal, kui protestide mahasurumise käigus hukkusid sajad inimesed.

President Daniel Ortega on jätkuvalt seda meelt, et meeleavalduste tõelised korraldajad said juhtnööre Washingtonist eesmärgiga kukutada ta võimult. Ühtlasi süüdistab Ortega piiskoppe vandenõuga kaasa minemises.

Vatikan teatas varem, et Nicaragua saatis nende suursaadiku riigist välja märtsikuus.

Álvarez võeti kinni reedel süüdistusega destabiliseeriva ja provokatiivse tegevuse eest eesmärgiga õõnestada Kesk-Ameerika riiki.

Enne seda oli politsei kaks nädalat piiranud tema ametiresidentsi riigi keskosas Matagalpas, kui ta oli kritiseerinud kiriku raadiojaamade ja uudistekanalite sulgemist.

Toetajate sõnul viidi Álvarez «vägivaldselt» teadmata kohta, mis kutsus esile ÜRO ja Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) mure.

Veel kaheksa inimest, teiste seas viis preestrit, kes koos Álvarezega olid residentsi varjunud, viidi koos temaga pealinna Managuasse, selgub Ladina-Ameerika Piiskoppide Konverentsi (CELAM) teatest.

Hiljem ütles kirik, et Álvarez viidi tema «perekonnakoju», kus kardinal Leopoldo Brenes teda külastas.

Brenes ütles, et piiskopi füüsiline olukord on halvenenud, ent tema vaim on tugev, märkis Managua peapiiskopkond avalduses.

Euroopa Liidu kohaselt on Nicaraguas enam kui 180 poliitvangi.

Aasta esimeses pooles sulgesid Nicaragua võimud üle 1200 kodanikuühiskonna ühenduse, märkis EL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles