Meskalibuum seab ohtu Mehhiko looduse (1)

, ajakirjanik, AFP
Copy
Sosima Olivera, kaubamärgi Tres Colibries üks juhatajaid, Villa Sola de Vega agaavipõllul. FOTO: Pedro Pardo/AFP/Scanpix
Sosima Olivera, kaubamärgi Tres Colibries üks juhatajaid, Villa Sola de Vega agaavipõllul. FOTO: Pedro Pardo/AFP/Scanpix Foto: Pedro PARDO/AFP/Scanpix

Sosima Olivera teab üheainsa pilguga, kas tema hinnalised agaavitaimed on valmis, et teha meskalit, tekiila vähemtuntud Mehhiko õde, mille populaarsuse kiire kasv toob kaasa ressursside kurnamise ohu.

Meskalibuum tähendab seda, et suitsuse maitsega piiritusjoogi tegemiseks on vaja rohkem maad, vett ja tulematerjali.

«Sellel liigsel nõudlusel riiklikul ja rahvusvahelisel turul on tagajärjed. Kui on vaja rohkem taimi, siis on loomulikult ka rohkem ressursside tarbimist,» märkis 50-aastane Olivera, kes juhatab tootjate ühingut.

Käsitöödestilleerijad nagu Olivera, kes on pühendanud oma elu sellele tootmisviisile, soovivad kindlustada meskali tulevikku mitmesuguste meetmete, muuhulgas seemnepankade loomise ja käsitööoskuste säilitamisega.

«Üks pudel võtab kokku meie aastatepikkuse töö,» ütles ta AFP-le tuuril Mehhiko Oaxaca osariigi põldudel, kus aeglaselt kasvavad maguey'd – teatud tüüpi agaavitaimed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles