USA ja Lõuna-Korea alustasid viimaste aastate suurimaid ühisõppusi

BNS
Copy
Õppused.
Õppused. Foto: EPA/Scanpix

Ühendriigid ja Lõuna-Korea alustasid Põhja-Koreast lähtuva kasvava tuumaohu taustal esmaspäeval viimaste aastate suurimaid ühisõppusi.

Õppused võivad kutsuda esile vihase reaktsiooni Põhja-Korealt, kes on suurendanud sel aastal rekordilises tempos relvakatsetusi ning on korduvalt ähvardanud konfliktide eest Souli ja Washingtoniga.

Ulchi Freedom Shield õppused kestavad Lõuna-Koreas 1. septembrini ning neist võtavad osa lennukid, sõjalaevad, tankid ja kümned tuhanded sõdurid.

Washington ja Soul nimetavad õppusi kaitseotstarbelisteks, Põhja-Korea näeb neis aga sissetungi harjutamist.

Varasematel aastatel jätsid USA ja Lõuna-Korea osa regulaarsetest õppustest ära ja asendasid teised arvutimatketega, et luua ruumi Donald Trumpi administratsiooni diplomaatiale Põhja-Koreaga, samuti koroonapiirangute tõttu.

Pinged hakkasid kasvama pärast ekspresident Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni krahhiga lõppenud teist kohtumist 2019. aasta algul, kui ameeriklased lükkasid tagasi Pyongyangi nõudmise leevendada USA-juhitavaid sanktsioone vastutasuks iganenud tuumakompleksi demonteerimise eest. Pärast seda on Kim lubanud USA «gangsterliku surve» vastu tuumaheidutust tugevdada.

Lõuna-Korea ei ole avalikustanud Ulchi Freedom Shieldi õppustel osalevate Lõuna-Korea ja USA vägede arvu. Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas eelmisel nädalal, et õppused «normaliseerivad» liitlaste suuremahulist väljaõpet ja väliõppusi, et tugevdada liitu ja kaitsepositsiooni Põhja-Koreast lähtuva kasvava ohu tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles