Leetu jõuavad septembris lisanduvad Saksa väed

Copy
Saksa sõdurid tänavu 7. juulil Pabrades, mida oli parasjagu väisamas kantsler Olaf Scholz ning Leedu president Gitanas Nauseda.
Saksa sõdurid tänavu 7. juulil Pabrades, mida oli parasjagu väisamas kantsler Olaf Scholz ning Leedu president Gitanas Nauseda. Foto: VALDA KALNINA / EPA / Scanpix

Leedu kaitseministri Arvydas Anušauskase sõnul saabuvad esimesed Saksa brigaadielemendi sõdurid Leetu septembri algul.

Nimelt on Leetu loomisel Saksa brigaadi juhtimisstaap, mis hakkab juhtima ligi 3000-pealist Saksa brigaadi, mis jääb esialgu küll paiknema Saksamaale, aga vajadusel saab seda kiirkorras saata Leetu.

Juba praegu paikneb Leedus tuhat Saksa sõdurit NATO pataljoni raames, neile lisandub lähiajal veel 500.

Saksamaa on Leedu NATO pataljoni juhtriik. Lisaks panustavad pataljoni veel Belgia, Tšehhi, Hollandi, Luksemburg, Norra, USA ja Island. Ühtekokku koosneb Leedu NATO pataljon praegu 3700 sõdurist.

«Esialgne kuupäev on 8. september, kuid kõik on alles lahtine. Tegu saab olema staabi juhtimiselemendiga,» ütles Anušauskas möödunud nädalal BNSile. «Räägiti umbes poolesajast töötajast, kuid see arv on praegu kõikuv.»

7. juunil külastas kantsler Olaf Scholz koos Leedu presidendi Gitanas Nausedaga Leedus Pabrades paiknevaid Saksa väeüksusi.
7. juunil külastas kantsler Olaf Scholz koos Leedu presidendi Gitanas Nausedaga Leedus Pabrades paiknevaid Saksa väeüksusi. Foto: ANDREAS RINKE / Reuters / Scanpix

Otsuse paigutada täiendav Saksa brigaad Leetu langetasid Saksa ning Leedu juhid juunikuisel kohtumisel.

Ühtlasi on NATO kinnitanud valmidust suurendada Leedus paiknev lahingupataljon brigaadisuuruseks üksuseks.

Leedu ametnike sõnul valmib Saksa brigaadi täielikuks vastuvõtuks vajalik taristu 2025. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles