ELi välispoliitika juht: EL kaalub Ukraina vägede ulatuslikku sõjalist väljaõpet (3)

Copy
21. augustil olid Kiievil näitusel purustatud Vene tankid.
21. augustil olid Kiievil näitusel purustatud Vene tankid. Foto: Sergei Chuzavkov / SOPA / ZUMA / Scanpix

Euroopa Liit hakkab arutama Ukraina vägede väljaõppeoperatsiooni käivitamist naaberriikides, ütles täna bloki välispoliitika juht Josep Borrell.

Ettepanek tuleb arutusele järgmisel nädalal ELi kaitseministrite kohtumisel Prahas. «Loodan, et ettepanek kiidetakse heaks,» ütles Borrell pressikonverentsil Hispaania põhjaosas Santanderis. «Muidugi oleks see suur missioon,» ütles ta ja lisas, et igasugune missioon peab vastama konflikti tasemele.

Venemaa tungis Ukrainasse 24. veebruaril, vallandades aastakümnete rängima konflikti Euroopas, milles on hukkunud kümneid tuhandeid tsiviilisikuid.

ELi välispoliitikajuht Josep Borrell.
ELi välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: Willy Kurniawan/Pool/Reuters/SCANPIX

Euroopa ja USA sõjatehnika ja luureandmed on võimaldanud Ukraina vägedel aeglustada, kuid mitte peatada, Vene vägesid Donbassis ja Musta mere rannikul.

«Tundub mõistlik, et sõda, mis jätkub ja näib kestvat kaua, nõuab jõupingutusi mitte ainult materjalitarnete osas,» ütles Borrell. «Seda arutatakse liikmesriikide vahel ja arutatakse ka poliitiliselt järgmisel nädalal.»

Hispaania endine välisminister Borrell ütles, et sõjalise väljaõppeoperatsiooni üksikasjades peavad kokku leppima kõik EL-i liikmesriigid.

Tema sõnul «mitu» riiki juba pakuvad juba kahepoolsete lepingute alusel Ukraina vägedele sõjalist väljaõpet.

Näiteks Suurbritannia on alates juulist pakkunud Ukraina sõduritele koolitust riigi erinevais paigus.

Programmi eesmärk on koolitada Suurbritannias kuni 10 000 Ukraina sõdurit relvade käsitsemise, lahinguväljal esmaabi andmise ja patrulli taktika alal.

Borrell tuletas meelde, et EL saadab regulaarselt «väljaõppemissioone nende armeede juurde, kellega me koostööd teeme».

«Tegime seda kuni viimase ajani Malis, nüüd alustasime Mosambiigis ja oleme teinud seda Nigeris, Tšaadis, paljudes riikides,» ütles ta.

Borrell viibis Santanderis, et osaleda kohaliku ülikooli korraldatud konverentsil «geopoliitilise Euroopa sünnist».

Tagasi üles