Portugal tähistab Brasiilia iseseisvust südamliku kingitusega

Copy
Portugali kuningas Pedro IV, Brasiilias tuntud kui keiser Dom Pedro I süda (1798-1834).
Portugali kuningas Pedro IV, Brasiilias tuntud kui keiser Dom Pedro I süda (1798-1834). Foto: ESTELA SILVA / EPA / Scanpix

Brasiilia esimese keisri Dom Pedro I palsameeritud süda lennutatakse 200. iseseivusaastapäeva puhul Portugalist Lõuna-Ameerikasse, vahendas täna BBC. 

Süda, mis asub konserveeritult formaldehüüdiga täidetud kolvis, transporditakse sõjaväelennuki pardal ning võetakse Brasiilia välisministeeriumis vastu sõjaväeliste auavaldustega.

«Keisri süda naaseb Portugali peale seda, kui on peesitanud Brasiilia rahva imetluse säras,» selgitas Porto linnapea Rui Moreira.

«Süda võetakse vastu nagu riigipea, seda koheldakse nii, nagu elaks Dom Pedro I ikka veel meie seas,» ütles Brasiilia välisministeeriumi protokolliülem Alan Coelho de Séllos.

Toimub kahurisaluut, auvahtkond ja täieõiguslikud sõjaväelised autasud.

«Mängitakse riigihümni ja iseseisvuse hümni, mille muuseas on loonud Dom Pedro I, kes oli vabal ajal hea muusik,» ütles Séllos.

Dom Pedro sündis 1789. aastal Portugali kuninglikus perekonnas, mis sel ajal valitses ka Brasiilia üle. Perekond põgenes tollasesse Portugali kolooniasse, et Napoleoni sissetungivast armeest kõrvale hiilida.

Kui Dom Pedro isa kuningas John VI 1821. aastal Portugali naasis, jättis ta 22-aastase noormehe Brasiiliat valitsema.

Aasta hiljem trotsis noor prints Portugali parlamenti, kes soovis hoida Brasiiliat kolooniana ning kuulutas 7. septembril 1822 välja Brasiilia iseseisvusdeklaratsiooni ja krooniti peagi riigi keisriks.

Süda tagastatakse Portugalile peale Brasiilia iseseisvuspäeva 7. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles