Läti seim arutab erakorralisel istungil energiakriisi

BNS
Copy
Läti, 20. mai 2022. Foto on illustratiivne.
Läti, 20. mai 2022. Foto on illustratiivne. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP / SCANPIX

Läti seimi presiidium korraldab ülehomme opositsiooni nõudmisel erakorralise parlamendiistungi.

Läti Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) algatusele kirjutas alla enam kui 34 seadusandjat ning see nõuab erakorralise istungi korraldamist, mille eesmärk on nõuda valitsuselt tegevuskava loomist energiakriisiga toimetulekuks.

Seadusandjad tahavad, et valitsus annaks ülevaate nädala ajaga astutud sammudest, ütles ZZS esindaja Dace Kārkliņa.

Erakonna seimifraktsiooni seadusandja Viktors Valainis ütles, et eelmisel nädalal hüppas elektribörsil Nord Pool hind neljale eurole kilovatt-tunni kohta, mille tagajärjel lülitasid tootjad välja oma masinad ning elanikud võtsid majapidamisseadmed pistikupesast välja.

Valitsus pole tema sõnul arutanud küsimust Nord Pooliga ega otsinud ka teisi lahendusi madalama elektrihinna tagamiseks.

«See on selge, et Nord Pooli hinnaloome mehhanism ei ole Läti suhtes õiglane. Ajal, mil me oleme võimelised elektrit tootma, peame seda ära andma peaaegu tasuta, kuid kui meil on elektrit vaja, siis peame seda kõrge hinna eest ostma,» ütles Valainis.

ZZS esimees Armands Krauze ütles, et kui Läti valitsus ei ole võimeline neid manipulatsioone peatama, siis Latvenergo peaks Nord Poolist lahkuma ning siis saaksid elanikud maksta elektri eest õiglast hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles