KOHALIK VAADE Baltimaade elektrišokk annab Leedule topelttugeva löögi

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu elektrivahendaja Perlas Energija veebileht. Sel kuul teatas firma esmalt, et tühistab kõigi klientide fikseeritud hinnaga paketid ning seejärel otsustas üldse tegevuse lõpetada.
Leedu elektrivahendaja Perlas Energija veebileht. Sel kuul teatas firma esmalt, et tühistab kõigi klientide fikseeritud hinnaga paketid ning seejärel otsustas üldse tegevuse lõpetada. Foto: Julius Kalinskas/15min.lt/Scanpix

Läinud nädalal Baltimaades uue rekordi teinud elektri hinnad võivad olla ebameeldiv ettekuulutus, mis ootab ees sügisel, kuid Leedut kummitab hinnatõusu kõrval veel teinegi probleem: sõltumatu elektrivahendaja Perlas Energija pankrot annab paljudele tarbijatele valusa hoobi.

«Kas sa vajad raha? Raha on olemas!» Nii kõlas 1990ndatel Sekunde panga telereklaam. Toonasel kauboikapitalismi ja kehvalt reguleeritud panganduse ajajärgul saavutas see tilluke Leedu erapank kiiresti edu. Kui pank 1994. aastal aga kokku varises, ilmnes, et tegemist oli hiiglasliku püramiidskeemiga ja tuhanded inimese kaotasid kõik, mis neil hinge taga oli.

Nüüd võib juhtuda, et leedulased on millegi samasugusega silmitsi elektriturul, ja seda mitte ainult hinnatõusu tõttu. Tõsi, läinud kolmapäev oli riigis ennenägematu, kui elektrituru Nord Pool Leedu piirkonna keskmine elektri hind oli 823 eurot megavatt-tunni eest ning kell 18 tõusis hind rekordiliselt 4000 euroni megavatt-tunni eest nagu Eestiski. Mõni ettevõte lülitas selleks ajaks lihtsalt voolu välja ja Leedus tarbiti rekordhinnaga 60 minuti kestel nelja protsendi võrra vähem elektrit kui tavaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles