VIDEO JA GALERII Läti punasamba mahavõtmisse pidi sekkuma politsei (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Eile alustati Riias Pārdaugava Võidupargis punaväelaste mälestussamba mahavõtmise ettevalmistustega. Tänahommikuse seisuga on punamonumendi juurde toodud juba kopad ja piirdeaia taha olid toimuvat jälgima tulnud inimesed, kellest mõni oli raevukalt meelestatud.

Kella 11 paiku edastas Läti BNS, et osa monumendist on juba lammutatud. Rasketehnikaga lammutatakse monumendi jalamit, lisaks tegutsevad töölised monumendi maa-alal ka muu tehnikaga. Kohal on arvukalt politseinikke, kes on jaotatud nii sisse- kui väljapoole piirdeaeda ning hoiavad perimeetrit.  Seni ei ole võimude tegevus suurt tähelepanu pälvinud, märkis BNS.

Esmaspäeval paigaldati demonteerimisplatsi ümber piirdeaed ning pargi alal kehtestati jalakäijate ja sõidukite liikumispiirang. 

Teadupoolest läheb monumendi demonteerimine maksma umbes 2,1 miljonit eurot. Tiheda graafiku tõttu ei saa ehitajad kasutada tavapärast tehnikat ja võtta mälestist lahti ülevalt alla, vaid tõenäoliselt tuleb monument lükata maapinnale.

Läti julgeolekuteenistus on varem öelnud, et monumendi teisaldamise käigus ei saa välistada provokatsioone, sealhulgas Kremli-meelsete katseid selle eemaldamist peatada või edasi lükata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles