USA suursaadik NATO-s: Hiinagi seab kahtluse alla reeglitepärase korra

BNS
Copy
Vene president Vladimir Putin ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping.
Vene president Vladimir Putin ja tema Hiina kolleeg Xi Jinping. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Reuters/Scanpix

USA suursaadik NATO-s Julianne Smith ütles teisipäeval, et alliansi juuni lõpus peetud tippkohtumisel oli lisaks Soome ja Rootsi liitumisele Ukraina sõja valguses veel teinegi oluline mõõde, nimelt uue strateegilise kontseptsiooni kujundamine mitte ainult Venemaa, vaid ka Hiina suhtes.

«Paljud tahtsid lugeda uut strateegilist kontseptsiooni, sest viimasel korral kirjutasime me sellise 2010. aastal ning nad otsisid sõnastust Venemaa kohta, mis on märkimisväärselt teistsugune kui sõnastus, mida me Venemaa kohta kirja panime 2010. aastal,» ütles Smith BNS-ile antud usutluses. «See on oluline!»

Lisaks Venemaa-suunalisele strateegilise kontseptsiooni ümbervaatamisele leidis suursaadiku sõnul aset veel teinegi oluline nihe, mille kohaselt pööravad liitlased esmakordselt otsesõnu tähelepanu Hiina esilekerkimisele ning julgeolekule India ja Vaikse ookeani piirkonnas.

«Tegime seda selleks, kuna siin, NATO-s, on liitlastele jäänud mulje, et ka Hiina esitab reeglitepärasele korrale väljakutse ning teeb samuti oma parima, et lõhestada atlandi-ülest allianssi, kasutades mõningaid samu hübriidseid tööriistu, mida venelased kasutavad - desinformatsiooni, majanduslikku survet, küberrünnakuid, mida iganes veel,» sõnas Smith.

Suursaadiku kohaselt on NATO häälestanud end mitte ainult nende tööriistadega võitlemise lainele, mida nii hiinlased kui venelased kasutavad reeglitepärase korra õõnestamiseks, vaid on häälestanud end ka sellele lainele, et need kaks riiki süvendavad üha rohkem omavahelist strateegilist partnerlust.

«Tegu on täiesti uue peatükiga alliansi jaoks, mis on ühtviisi ka põnev, sest et allianss annab märku, et, jah, ta suudab maadelda Venemaa jätkuva sõjaga Ukrainas kui terava kriisiga, ent samal ajal on ta teadlik ning pöörab ka tähelepanu mõnedele jõupingutustele, mida Hiina ette võtab, et taaskord külvata killustatust või lõhestada allianssi seestpoolt või lõhestada Euroopat,» ütles Smith vastuseks küsimusele, kas võimalik eskalatsioon Taiwani ümber ja Hiina sõjaline sekkumine võiks NATO fookust Ukraina koha pealt hajutada.

Suursaadik kiitis eraldi Leedut kui riiki, mis on võtnud enda kanda juhtrolli Taiwani toetamises ning Hiina tegevuse tagasitõrjumisel Euroopas. Ent samas tõstis ta esile kogu Baltimaade ühtsust, mis ka Hiina ohu ees on avanud silmi, tuues alliansi ridadesse igapäevaselt nii uut mõtlemist kui värskeid ideid.

«Nii et ma leian, et minu põhiline sõnum teile on see, et tegu on alliansiga, mis suudab käia ja nätsu närida samaaegselt, tegu on alliansiga, mille fookus on Ukraina sõjal, mille fookus on ka sellel, mida Hiina teeb euro-atlandilisel alal ja selle ümber.»

Smithi sõnul hoiab NATO silma peal ka Lääne-Balkanil, et sealsed sündmused ei väljuks kontrolli alt.

«Seega, NATO on mõnes mõttes harjunud kasutama väljendit, et tegu on »360-kraadilise alliansiga«,» sõnas ta viitega kõikjale enda ümber vaatamisele ja kõigeks valmis olemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles