USA teatab kolme miljardi dollarisest abipaketist Ukrainale

Copy
USA mitmikraketiheitja HIMARS. Foto on illustreeriv.
USA mitmikraketiheitja HIMARS. Foto on illustreeriv. Foto: Beaux Hebert/USA õhujõud/Zuma Pres Wire/Scanpix

USA teatab Ukraina iseseisvuspäeval uuest kolme miljardi dollari suurusest sõjalisest abist Kiievile, kinnitasid Ühendriikide ametnikud teisipäeval suurimat ühekordset abipaketti pool aastat kestnud sõja ajal.

Valge Maja peaks abist, mida saab kasutada relvade soetamiseks, väljaõppeks ja muudeks operatsioonideks, ametlikult teatama kolmapäeval, 24. augustil, kui Kiiev tähistab Venemaast iseseisvumist ja möödub pool aastat Moskva kallaletungist.

Raha kulub droonide, relvastuse ja muu tehnika tarnelepingute rahastamiseks. Kuid pole välistatud, et aasta jooksul ei jõua need veel lahinguväljale.

Osa summast läheb ka Ukraina sõdurite väljaõppeks, et tagada nende võitlusvõime pikkadeks aastateks.

Märgitakse, et see sõjalise abi pakett erineb eelmistest. Uue rahastuse eesmärk on suuresti aidata Ukrainal tugevdada oma kaitsevõimet keskmises ja pikas perspektiivis. Samas on varasemad paketid keskendunud Ukraina pakilisematele vajadustele relvade ja laskemoona järele.

Uus pakett kinnitab Ukraina võimudele, et Ühendriigid kavatsevad jätkata oma toetust sõltumata konflikti igapäevasest kulgemisest, ütles anonüümsust palunud ametnikud.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas raske talve eest hoiatades samuti vajadust säilitada toetus Ukrainale pikas perspektiivis, et see jääks püsima suveräänse, iseseisva riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles