Ukraina viljaeksport on lähenemas sõjaeelsele tasemele

Copy
Panama lipu all seilav Navi Star Ukraina viljaga.
Panama lipu all seilav Navi Star Ukraina viljaga. Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS/Scanpix

Ukraina võib sel kuul tarnida pea sama palju teravilja kui enne Venemaa sissetungi, USA ametnik nimetas seda teisipäeval rahvusvahelise kogukonna suureks eduks toidupuuduse leevendamisel.

Ukraina on maailma suurimaid nisu-, maisi-, odra- ja päevalilleõli eksportijaid, tarnides enne sõda iga kuu umbes viis miljonit tonni teravilja.

Eksport vähenes järsult pärast 24. veebruari invasiooni, andes hoogu toiduainehindade hüppelisele tõusule maailmaturul, mis on eriti rängalt tabanud vaeseid riike.

«Tänu intensiivsele rahvusvahelisele koostööle on Ukraina kursil eksportima augustis kuni neli miljonit tonni põllumajandustooteid,» ütles USA välisministeeriumi kõrge ametnik AFP-le.

Ukraina ja Venemaa saavutasid juulis Türgi ja ÜRO peasekretäri António Guterrese vahendusel esimese sõjaaegse kokkuleppe, millega tagati laevade väljumine Ukraina Musta mere sadamatest.

Välisministeeriumi ametnik ütles, et viimaste nädalate jooksul on Ukraina sadamatest väljunud 33 laeva rohkem kui 720 000 tonni teraviljaga.

Siiani on olulisem olnud Euroopa algatus Ukraina vilja tarnimiseks jõgede, raudteede ja maanteede kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles