USA ähvardab Türgit sanktsioonidega sidemete eest Venemaaga (1)

Copy
USA aserahandusminister Wally Adeyemo.
USA aserahandusminister Wally Adeyemo. Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP / Scanpix

Türgi töösturite ja ärimeeste ühenduse TÜSİAD kinnitusel said nad USA rahandusministeeriumilt kirja, milles hoiatati sanktsioonide eest, kui ärisidemed Venemaaga jätkuvad.

Washingtonis tekitab äravust asjaolu, et Vene valitsus ja ettevõtted kasutavad Türgit hiilimaks mööda Lääne finants- ja kaubanduspiirangutest, mis on kehtestatud karistuseks kallaletungi eest Ukrainale.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene riigipea Vladimir Putin kohtusid augusti algul Sotšis ja leppisid kokku kaubanduskoostöö süvendamises.

Ametlikel andmetel tõusis Türgi ekspordi väärtus Venemaale maist juulini eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi 50 protsenti.

Vene nafta import Türki suureneb samuti jõudsalt ja pooled on leppinud kokku üleminekus rublamaksetele maagaasi eest, mida ekspordib Kremliga seotud gaasihiid Gazprom.

Juunis külastas USA aserahandusminister Wally Adeyemo Ankarat ja Istanbuli, et anda edasi Washingtoni mure Vene oligarhide ja suurettevõtete pärast, kes kasutavad Türgit Lääne sanktsioonidest hoidumiseks.

NATO liige Türgi, kel on head suhted nii Moskva kui Kiieviga, on püüdnud jääda konfliktis erapooletuks ja keeldunud Venemaale kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonidega ühinemast.

Nüüd saatis Adeyemo TÜSİADile ja Ameerika kaubanduskojale Türgis hoiatuse, et firmasid ja panku ähvardavad sanktsioonid.

TÜSİAD ütles eile avalduses, et andis kirja edasi Türgi välis- ja rahandusministeeriumile.

Kirja sisust teatas sel nädalal esmalt ajaleht Wall Street Journal.

«Iga füüsiline või juriidiline isik, kes toetab materiaalselt USA sanktsioonide aluseid isikuid, riskib ise USA sanktsioonidega,» kirjutas Adeyemo.

«Türgi pangad ei saa eeldada, et loovad suhted sanktsioonialuste Vene pankadega ja säilitavad samas vastavad suhted suurte ülemaailmsete pankadega ning juurdepääsu USA dollarile ja teistele suurtele valuutadele.»

Erdoğani ja Putini koostöölepe sisaldab muu hulgas lepingut, millega senisest enamad Türgi pangad hakkavad kasutama Vene maksesüsteemi Mir.

Türgi ei ole Adeyemo kirjale ametlikult vastanud.

Koostöölepe Venemaaga pakub Türgi vankuvale majandusele tuge enne järgmise aasta valimisi.

Erdoğan on varem väitnud, et Ankara ei saa ühineda Lääne sanktsioonidega Moskvale, sest Türgi sõltub Vene naftast ja gaasist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles