KOMMENTAAR ⟩ Läti välisministri ajaloonõunik: Riia punamonumendi lammutamine märgib nõukogude ideoloogiajäänukite lõppu (1)

Edgars Engīzers
, Läti välisministri ajaloonõunik
Copy
Inimesed Riia punamonumendi juures, mille lammutamine algas sel nädalal.
Inimesed Riia punamonumendi juures, mille lammutamine algas sel nädalal. Foto: Eero Vabamägi

Esiteks peame möönma, et monumendid pole (ainult) ajaloomälestised ja minevikusündmuste vaikivad tunnistajad – avalikus ruumis asuvad monumendid on mõeldud kujundama poliitilist ja kultuurilist identiteeti.

Läti rahva üks esimesi samme, millega näidata Nõukogude ikke sümboolsete ahelate purustamist, oli Lenini kuju maha võtmine Riias ministrite nõukogu hoone ees 24. augustil 1991. Kõik seesugused ausambad üle Läti kadusid 1990ndate pöördelistel algusaastatel ühekorraga. Alates sellest on Läti elanikud talunud Teises maailmasõjas langenute mälestusele pühendatud monumente, hoolimata sellest, et kõik said aru: Nõukogude armee polnud Lätile sugugi parem okupant kui Saksamaa sõjavägi.

Alates Vladimir Putini võimule tulekust on Teise maailmasõja mälestused ja mälestamine kerge liigutusega muudetud oluliseks politiseeritud ideoloogiliseks tööriistaks Venemaa pehme jõu teenistuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles