Mussoonvihmad on nõudnud Pakistanis 800 inimese elu

Copy
Pakistan, Hyderabad 24. august 2022.
Pakistan, Hyderabad 24. august 2022. Foto: AKRAM SHAHID/AFP/Scanpix

Pakistanis on sel vihmaperioodil juunist alates surma saanud üle 800 inimese, teatas kliimamuutuseminister kolmapäeval, paludes rahvusvahelist abi "eepiliste mõõtmetega katastroofist" jagusaamiseks.

Mussoonvihmad on Hindustani poolsaare põllumajanduses hädavajalikud ning nendeta jääks järved ja veehoidlad kuivale, kuid igal aastal toob vihmaperiood kaasa ka ulatusliku hävingu.

Pakistanis kallas ka kolmapäeval paduvihma ja võimud teatasid rohkem kui kümnest surmajuhtumist viimase ööpäeva jooksul. Ohvrite hulgas oli üheksa last.

Kliimamuutuseminister Sherry Rehman ütles, et ametivõimud esitavad rahvusvahelise abi palve, kui kahjude hindamine on lõpule jõudnud.

«Katastroofi ulatust arvestades ei mõeldav, et provintsid või isegi Islamabad tuleksid sellise kliimakatastroofiga omal jõul toime,» ütles ta.

«Elud on ohus, tuhanded on kodutud. On tähtis, et rahvusvahelised partnerid mobiliseeriksid abi.»

Pakistan on äärmusliku ilma mõjude ees kaitsetute riikide nimekirjas kaheksandal kohal, ilmneb keskkonnaühenduse Germanwatch koostatud globaalsest kliimaohuindeksist (Global Climate Risk Index).

Aasta algul kimbutas riiki kuumalaine, Sindhi provintsi Jacobabadi linnas mõõdeti sooja 51C.

Nüüd on linn vee all, tulvad on ujutanud üle majad ning viinud minema teed ja sillad.

Jacobabadist 75 kilomeetri kaugusel Sukkuris sõidavad vabatahtlikud paatidega linnas ringi, jagades kodudesse lõksu jäänud inimestele toitu ja joogivett.

Ilmateenistuse ametnik Zaheer Ahmad Babar ütles, et tänavused vihmad on rängimad alates 2010. aastast, mil vihmaperioodil hukkus üle 2000 inimese ja kodu pidi maha jätma rohkem kui kaks miljonit. Siis hõlmasid üleujutused viiendiku riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles