Etioopia valitsus süüdistab Tigray mässulisi võitluse jätkamises

Copy
Etioopia Afari omakaitsevägi Abala linnas 8. juuni 2022.
Etioopia Afari omakaitsevägi Abala linnas 8. juuni 2022. Foto: Eduardo Soteras/AFP/Scanpix

Etioopia võimud süüdistasid kolmapäeval Tigray mässulisi uues pealetungis föderaalvägedele riigi põhjaosas, ehkki viie kuu eest sõlmiti relvarahu.

Sõjategevuse taas lõkkele puhkemine ei ole üllatav, kuna mõlemad pooled on korduvalt süüdistanud teineteist soovimatuses läbirääkimisi pidada, mille eesmärk on lõpetada verine 21 kuud kestnud relvakonflikt.

Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF) ütles, et hoopis valitsusväed koos oma liitlastega alustasid «laiaulatuslikku» pealetungi kolmapäeva varahommikul Tigray osariigi lõunaosa suunas.

«Nad alustasid pealetungi täna varahommikul kuskil kella 5 paiku kohaliku aja (ja ka Eesti aja) järgi. Me kaitseme oma positsioone,» ütles TPLF-i kõneisik Getachew Reda AFP-le Keenia pealinnast Nairobist edastatud lühikeses sõnumis.

Ent valitsuse kommunikatsiooniteenistus süüdistas TPLF-i esimesena ründamises ning «rahu hävitamises».

«Terrorirühmituse TPLF relvastatud tiib jätkab Etioopia valitsuse esitatud arvukaid rahuvõimalusi, eirates hiljutisi provokatsioone ning alustades täna kell 5.00 rünnakuga,» ütles valitsuse kommunikatsiooniteenistus avalduses.

Kummagi osapoole väiteid ei ole olnud võimalik sõltumatult kontrollida, kuna ligipääs Põhja-Etioopiasse on keelatud, märkis uudisteagentuur AFP. Samas on olnud teateid lahingutegevusest Lõuna-Tigray neil aladel, mis piirnevad Amhara ja Afari osariikidega.

Peaminister Abiy Ahmedi valitsus ja TPLF on mõlemad avaldanud valmidust pidada rahuläbirääkimisi 2020. aasta novembris puhkenud verise sõja lõpetamiseks.

Etioopia riiklik kaitsevägi süüdistas teisipäeval TPLF-i armee «mustamises», kui ütlevad, et valitsusvägi liigub nende positsioonide suunas või tulistab neid raskerelvadest.

Mõlemad pooled on eriarvamusel, kes peaks läbirääkimisi juhtima. TPLF nõuab samuti, et enne läbirääkimiste algust tuleb taastada Tigrays põhiteenused.

Abiy valitsus tahab kõnelusi Aafrika Liidu Aafrika sarve erisaadiku Olusegun Obasanjo eestvedamisel, ent mässulised tahavad Keenia lahkuvat presidenti Uhuru Kenyattat.

Konflikt rahvastiku suuruselt Aafrika teises riigis on nõudnud lugematu arvu inimelusid, laialdaselt on teateid ka õõvastavatest kuritegudest, sealhulgas massitapmistest ja seksuaalvägivallast.

Tigrays, Afaris ja Amharas vajavad humanitaarabi miljonid inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles