Hispaania eutaneeris kriminaali enne kohtusse jõudmist

Copy
Kirst. Foto on illustratiivne.
Kirst. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Politseitulistamise tagajärjel halvatud Hispaania vang suri enda soovil eutanaasia teel enne kohtu ette jõudmist, kirjutas täna BBC. 

Rumeeniast pärit 46-aastane Marin Eugen Sabau tulistas eelmisel aastal kolme endist kolleegi ning ühte politseinikku ja põgenes sündmuskohalt. Tulevahetuse ajal politseiga suruti ta nurka, vahendas kohalik Hispaania meedia. 

Tulistamise tagajärjel amputeeriti ründajal üks jalg, lisaks jäi ta selgroo vigastuse tõttu halvatuks. Vangi sõnul tekkisid tal kroonilised valud ja tema seisund vastas abisurma taotlemise nõuetele, mis on ravimatute haiguste puhul täiskasvanutele Hispaanias seaduslik. 

Tulistamise ohvrid olid taotlusele vastu, väites, et Sabau üle tuleks kohtus õigust mõista, vahendas BBC. 

Tarragona kohus aga otsustas, et Sabau põhiõigus on tema asjaolusid arvestades taotleda eutanaasiat, ning nentis, et vastavalt seadusele ei ole kohtusüsteemil õigust sekkuda.

Juhtum jõudis isegi Hispaania konstitutsioonikohtuni, mis keeldus seda arutamast, öeldes, et põhiõigusi ei rikutud.

«Tänane eutanaasia võib kriminaalõiguses luua pretsedendi,» teatas vigastatud politseid esindav advokaat Jose Antonio Bitos ning lisas, et on ebaselge, kuidas neli raskelt vigastusi saanud ohvrit ilma kohtuprotsessita hüvitist saaksid nõuda. 

Hispaania legaliseeris abistatud enesetapu aasta aega tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles