Johnson tegi Ukraina iseseisvuspäeva puhul üllatusvisiidi Kiievisse (2)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenkõi (paremal).
Briti peaminister Boris Johnson (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenkõi (paremal). Foto: Andrew Kravchenko / AP Photo / SCANPIX

Suurbritannia peaminister Boris Johnson viibis täna Kiievis, mil Ukraina tähistas iseseisvuspäeva ja ühtlasi kuue kuu möödumist Venemaa sissetungist.

«Ukrainlastel on tugev tahe vastu panna. Ja see on see, millest [Vene president Vladimir] Putin ei suutnud aru saada,» ütles Johnson ajakirjanikele oma üllatusvisiidil Kiievisse.

«Te kaitsete oma õigust elada rahus, vabaduses, ja seepärast Ukraina võidab.»

Johnson kohtus president Volodõmõr Zelenskõiga, kes andis talle Vabaduse ordeni, mis on Ukraina austusavaldus neile, kes toetavad riigi suveräänsust.

«Mitte iga riik ei ole õnnega koos sellise sõbra eest,» ütles Zelenskõi. «ÜK aitab tuua meie võitu lähemale ning me oleme kindlad ses võidus.»

Suurbritannia on olnud Ukraina üks lähedasemaid liitlasi alates 24. veebruarist, mil Vene okupatsioonivägi tungis sisse Ukrainasse ning vallandus 2014. aastal Krimmi okupeerimisega alanud täiemahuline sõjategevus.

London on pakkunud Kiievile sõjatehnikat, rahalist tuge ja väljaõpet sõduritele, kes täna võitlevad Vene väeüksustega riigi ida- ja lõunaosas.

«Meie ÜK-s, ei anna mitte hetkekski järele Putini väljapressimisele,» ütles Johnson.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles