INTERVJUU ⟩ Läti pealinna punamonumentide lammutamise dirigent: püüame vältida liigset kirgede möllu

Copy
Vaade lammutatavale monumendile Riia linna tegevjuhi Jānis Lange kabineti aknast.
Vaade lammutatavale monumendile Riia linna tegevjuhi Jānis Lange kabineti aknast. Foto: Eero Vabamägi

Riia linnavalitsuse tegevjuhil Jānis Langel on käsil vastutusrikas töö: ta juhib riigi pealinnas punamonumentide mahavõtmist. Ta on üks vähestest, kes valdab toimuvast täit informatsiooni.

Lange võtab Postimehe vastu linnavalitsuse hoone neljanda korruse avaras kabinetis. Akna eest kardinaid pisut eemale tõmmates tõdeb ta, et kui neljast Riias lammutatavast monumendist esimene ja suurim kaob, võib ta ilmselt olla tõepoolest esimeste hulgas, kes praeguseni kolmel hektaril laiunud memoriaali 80-meetrise obeliski puudumist märkab. «Vaade on hea, ei vaidle vastu. Kas olen päris esimene, kellele obeliski kadumine silma hakkab, ei julge väita, aga ilmselt esimeste hulgas,» sõnab Lange.

Kui keegi üldse teab, millal see monument peab lammutatud olema, siis olete see teie.

Lühike vastus on: jah. Keegi teab seda kindlasti. (Naerab.) Kindlasti mõistate, et tegu on tundliku teemaga. Obeliski lammutamise algusest anname [ajakirjandusele] teada võib-olla ainult paar tundi varem.

Hetkel võin öelda vaid seda, et kõik kulgeb plaanipäraselt. Oleme lammutustöid tegevate ehitajatega väga rahul. Samuti sellega, mis puudutab koostööd politsei ja julgeolekutöötajatega.

Ettevalmistustööd on tehtud. Selle käigus eemaldati monumendi juurest mitu skulptuuri. Järgnevalt pumbatakse memoriaali basseinist vesi välja ja seejärel – see on huvitav fakt – toimetatakse seal elanud kalad Riia loomaaeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles