Angola valis tasavägises heitluses presidenti ja parlamenti

Copy
Häälte lugemine Luanda ühes valimisjaoskonnas.
Häälte lugemine Luanda ühes valimisjaoskonnas. Foto: EPA/Scanpix

Angolas valiti kolmapäeval presidenti ja rahvusassambleed, tasavägises heitluses olid vastamisi senine riigipea João Lourenço ja karismaatiline opositsioonijuht Adalberto Costa Júnior.

«Kõik hääled on antud,» ütles Angola keskvalimiskomisjoni pressiesindaja Lucas Quilundo õhtul pärast jaoskondade sulgemist.

«Võib öelda, et valimised olid edukad ja toimusid eeskujulikult,» lisas Quilundo.

Quilundo sõnul on tulemusi oodata mõne päeva jooksul.

Rahva otsust valimistel mõjutasid nii riigi raske majandusolukord, kõrged elamiskulud, koroonapandeemiast hoogu saanud vaesumine, põud riigi lõunaosas ja ekspresident José Eduardo dos Santose hiljutine surm.

Üle 40 aasta võimul olnud valitsuserakond Angola Rahva Vabastusliikumine (MPLA) seisab silmitsi kõige tõsisema valimisväljakutsega alates esimestest mitmeparteivalimistest 1992. aastal.

Valimistel osales kaheksa parteid, aga tegelik võitlus leiab aset MPLA ja tema kauaaegse vastase, endise sissiliikumise Rahvusliit Angola Täieliku Iseseisvuse Eest (UNITA) vahel.

Arvamusküsitluste põhjal on 2017. aasta valimised 61 protsendiga võitnud MPLA toetus kahanenud ja kahe teise erakonnaga valimispakti sõlminud UNITA oma kasvanud.

UNITA toetus ei pruugi aga olla piisav Lourenço võimult tõukamiseks. Presidendile ennustatakse teist ametiaega.

Viie aasta eest presidendiks valitud 68-aastase Lourenço valimisvõit ei tõota aga tulla kergelt.

«Seis on tasavägisem kui kunagi varem, aga tänu võimuloleku eelistele on MPLA-l siiski väljavaateid Costast (Júniorist) jagu saada,» ütles Londoni konsultatsioonifirma Verisk Maplecroft analüütik Eric Humphery-Smith.

MPLA on säilitanud kontrolli valimisprotsessi ja riigimeedia üle, kuid opositsioon kutsub oma poolehoidjaid mitte laskma end heidutada.

«Ärge kartke alternatiivi,» ütles Costa Júnior esmaspäeval pealinnas Luandas viimasel valimiseelsel kihutuskoosolekul. «Kui võimul on üksainus partei, ei ole mingit demokraatiat.»

60-aastane Costa Júnior, kes on populaarne noorte hulgas, nood on aga üha kasvav valijaskonnarühm, lubab vaesuse välja juurida ja luua töökohti,

Tema vastane on Nõukogude Liidus hariduse saanud endine kindral, kes lubas viie aasta eest võimule tulles Angolale uut ajastut, nüüd püüab aga veenda valijaid oma seniste saavutustega.

«Me lõime ja restruktureerisime majanduse,» ütles senine riigipea nädalavahetusel pealinnas poolehoidjatele.

Angola 33 miljoni elaniku jaoks ei ole aga suurt midagi muutunud, Aafrika suuruselt teises toornaftariigis on igapäevaelu endiselt virelemine.

«Oleme aastaid hääletanud, aga see ei toimi,» kurtis 37-aastane tänavakaupmees Gabriel. «Kõik on väga kallis, hinnad muudkui tõusevad ja me teenime sandikopikaid.»

Valimisnimekirjadesse on registreeritud 14,7 miljonit inimest ja üle riigi avatud 13 200 valimisjaoskonda. Esmakordselt said hääle anda ka välismaal elavad angolalased.

Jaoskonnad avati kell 07.00 ja suleti 11 tundi hiljem.

Tulemusi on oodata mõne päeva jooksul, aga varasematel valimistel on need alati vaidlustatud, mistõttu kulub lõplike tulemuste kinnitamiseni ilmselt nädalaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles