Macron püüab siluda suhteid Alžeeriaga (3)

BNS
Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: AP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron alustab neljapäeval kolmepäevast visiiti Alžeeriasse, et parandada suhteid endise kolooniaga, mis sel aastal tähistab oma iseseisvuse 60. aastapäeva.

Esimene pärast Alžeeria iseseisvumist sündinud Prantsuse president loodab «valada vundamendi, et üles ehitada ja arendada» mõnikord keerulisi suhteid selle Põhja-Aafrika riigiga, teatas Macroni kantselei.

Teist korda oma ametisoleku jooksul Alžeeriat väisavat Macroni ja tema kaaskonda, kuhu kuulub seitse ministrit, võtab pealinnas Alžiiris pärastlõunal kella 15 (Eesti aja järgi kella 17) paiku vastu president Abdelmadjid Tebboune.

Riigipead külastavad märtrite monumenti riigi iseseisvussõjas, millega 1962. aastal tehti lõpp enam kui 130 aastat kestnud kolonialismiajastule Prantsuse võimu all.

Sestsaadik on Prantsuse-Alžeeria suhted elanud üle korduvalt erinevaid kriise.

Viimane diplomaatiline kriis leidis aset mullu, kui Macron seadis kahtluse alla Alžeeria kui rahvusliku moodustise enne Prantsuse koloniaalaja algust ning süüdistas valitsust viha õhutamises Prantsusmaa vastu.

Tebboune kutsus seepeale tagasi oma suursaadiku Pariisis ega lubanud Prantsuse sõjalennukil siseneda Alžeeria õhuruumi.

Macroni kantselei väljastas avalduse, milles kahetses oma kommentaaride tõttu tekkinud vääritimõistmist ning tema nõunikud usuvad, et mõlemad pooled on edasi liikunud. Selle tunnistuseks on diplomaatiliste suhete normaliseerumine ja sõjalennukite ülelennud Prantsuse armeebaasidesse sügavamal Aafrika sisemaal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles