Hiinat räsib rekordilise kuumalaine tekitatud põud

Copy
Tiibeti kiltmaa Rahvusvahelisest Kosmosejaamast (ISS) tehtud fotol.
Tiibeti kiltmaa Rahvusvahelisest Kosmosejaamast (ISS) tehtud fotol. Foto: NASA / AFP / Scanpix

Poolt Hiinast on halvanud rekordilise kuumalaine tekitatud põud, mis on jõudnud ka tavapäraselt jäise kliimaga Tiibeti mägismaani, selgub neljapäeval avaldatud ametlikest andmetest jätkuvate kuumakraadide kohta.

Maailma suuruselt teist majandust on tabanud sel aastal kuumalained, üleujutused ja põuad, nähtused, mis teadlaste sõnul leiavad kliimamuutuse tõttu aset järjest sagedamini.

Lõuna-Hiinas on registreeritud pikim järjestikune kuumaperiood alates vastavate andmete kogumise alustamisest enam kui 60 aastat tagasi, märkis põllumajandusministeerium nädala alguses.

Asjatundjate sõnul muudab kuumalaine intensiivsus, ulatus ja kestus selle üheks rängimaks omalaadseks, mida on maailma ajaloos täheldatud.

Enim on kannatada saanud Yangtse jõe bassein, mis ulatub rannikulinnast Shanghaist riigi edelaossa Sichuani provintsi ning kus elab üle 370 miljoni inimese ja paikneb mitu suurt tööstuslinna, seal hulgas niinimetatud megalinn Chongqing.

Hiina meteoroloogiaamet prognoosis neljapäevaks jätkuvalt kõrget õhusooja kuni 40 kraadi nii Chongqingis kui Sichuani ja Zhejiangi provintsides.

Samas on mõned piirkonnad saanud ka leevendust kuuma eest. Riigi edelaosas paiknevas Sichuani provintsis sadas mitmel pool öösel paduvihma, mis sundis võime evakueerima ligi 30 000 inimest, vahendas riiklik telekanal CCTV.

Kagu-Hiinas Guangdongi provintsis ja Hongkongis maabus neljapäeva hommikul taifuun Ma-on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles