Kremli nõukogu: endine inimõigusjuht on rünnaku järel haiglaravil

Copy
Vene inimõiguslane ja piinamisele vastuseisja Igor Kaljapin
Vene inimõiguslane ja piinamisele vastuseisja Igor Kaljapin Foto: YURI KADOBNOV/AFP/Scanpix

Tuntud vene inimõiguslane ja piinamisele vastuseisja Igor Kaljapin on haiglas, teatas presidendi inimõiguste nõukogu viitega rünnakule, mille pani toime end väidetavalt politseinikuks nimetanud mees.

Kremlile nõu andva ja president Vladimir Putinile aru andva inimõigusnõukogu liige Kaljapin juhtis esimehena üle kahekümne aasta kuni selle aastani ka valitsusvälist organisatsiooni Piinamisvastane Komitee, mis annab teada korrakaitseorganite töötajate toime pandud piinamistest.

Kaljapinit ründas tundmatu isik eile Nižni Novgorodi oblastis, Moskvast umbes 400 kilomeetri kaugusel idas, märkis nõukogu sotsiaalmeedias.

Ründaja püüdis lõikuda tema nägu ja teda kägistada, enne kui Kaljapinil õnnestus politsei kutsuda. Ründaja peeti kinni. Nõukogu teatel on Kaljapin haiglas ning tal kahtlustatakse peapõrutust.

Kaljapin ütles riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti, et ründaja tuli sünnipäevapeole ning tutvustas end politseinikuna. «Ühtäkki ründas ta mind. Ta ei selgitanud. Ütles, et peab mu tapma ning püüdis seda kohusetundlikult teha 15 kuni 20 minutit,» vahendas agentuur Kaljapini sõnu.

Tema sõnul ründaja peksis teda ja üritas teda klaasikilluga kõrri torgata.

Kaljapin astus veebruari alguses tagasi piinamisvastase komitee esimehe kohalt erimeelsuste tõttu kolleegidega organisatsiooni tuleviku küsimustes, selgitas ta toona ise.

Inimõigusolukord Venemaal on viimastel aastatel teravalt halvenenud, enamik tuntud aktiviste on kas vangis või elab välismaal.

Alates Moskva täiemahulise agressioonisõja algusest ja sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril on olukord inimõigustega Venemaal muutunud veelgi hullemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles