Oderist on toodud välja 300 tonni surnud kalu

Copy
Oderist väljatoodud kalad.
Oderist väljatoodud kalad. Foto: Jerzy Muszynski/EPA/EFE/Scanpix

Läbi Poola ja Saksamaa voolavast Oderi jõest on alates juulist välja püütud vähemalt 300 tonni surnud kalu, mis Saksa keskkonnaministeeriumi sõnul viitab keemiareostusele.

«Meil on praegu keskkonnakatastroof, mis hävitab selle väärtusliku ökosüsteemi pikaks ajaks,» ütles keskkonnaminister Steffi Lemke uudistesaidile Pioneer.

Jõest välja toodud 300 tonnist surnud kaladest 100 tonni on pärit Brandenburgi liidumaalt, näitavad ministeeriumi andmed.

Esimest korda avastati suurtes kogustes surnud kalu 28. juulil Poola Oława linna lähistel.

Kalade surma põhjus on jäänud ebaselgeks, aga veeproovide analüüs osutab mürgistele vetikatele ja kõrgele soolasisaldusele.

Saksamaa ütles nädala algul, et Leibnizi instituudi ja Viini ülikooli laboriuuringute tulemused näitasid, et Oderi vesti sisaldab mürgist riimveevetikat Prymnesium Parvum.

Saksa keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Andreas Kübler ütles ajakirjanikele, et kalade surma üks põhjus võib olla mürgise vetika massiline areng vees. Kübleri sõnul ei ole vetika teke puhtalt looduslik nähtus ning seda ei esine tavatingimustes nii suures ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles