30 aastat Rostocki rassirahutustest: Steinmeier hoiatas pead tõstva äärmusluse eest (1)

Copy
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: Florian Gaertner/photothek.de via www.imago-images.de/imago images/photothek

Saksa president Frank-Walter Steinmeier osales neljapäeval Rostockis üritusel, millega märgiti 30 aasta möödumist riigi suurimatest rassirahutustest, ja hoiatas pead tõstva äärmusluse eest.

Põhja-Saksamaa sadamalinnas Rostockis pildusid jõugud 1992. aastal tuhandete pealtvaatajate hõisete saatel süütepommide ja kividega asüülitaotlejate elupaigaks olevat kortermaja.

Steinmeier hoiatas nüüd, et Saksamaa ei ole suutnud vahepealsete aastatega vihkamist ja radikalismi välja juurida.

Nii mõnedki poliitikud hoiatavad, et kõrge energiahind, kiire inflatsioon ja taastuvad pandeemiapiirangud võivad eeloleval talvel rahutusi põhjustada.

«Oht, et vägivallajada ei ole lõppenud, on väga suur,» ütles Steinmeier.

«Eriti nüüd, ajal, mis paneb meid proovile, nagu mitte kordagi varem viimastel aastakümnetel – aeg, mis nõuab meilt palju, ja mil kõik normaalne seatakse kahtluse alla ja terendavad piirangud.»

Presidendi sõnul on Saksamaal olnud viimase 30 aasta jooksul mitu paremäärmusluse lainet, mõnega neist on kaasnenud vägivallaohvrid.

Ta tuletas meelde vastuseisu 2015. aasta rändevoole ja hiljem koroonameetmetele, mida radikaalsed rühmitused on oma huvides ära kasutanud.

Sakslastel on sel talvel Ukraina sõja tõttu oodata tavalisest kõrgemaid energiarveid ja uusi piiranguid eeldatava kuuenda koroonalainega seoses. Parem- ja vasakäärmuslased on juba valitsusvastastest protestidest teada andnud.

Rostockis võeti 1992. aastal sihikule maja, kus elasid Vietnami võõrtöölised, kes tuli põlevast hoonest evakueerida.

Steinmeier ütles, et juhtum on häbiväärne ja on ime, et keegi viis päeva kestnud piiramises surma ei saanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles