Brasiilia Amazonases lõõmas sel nädalal rekordarv metsapõlenguid

Copy
Põleng Brasiilia Amazonase vihmametsas.
Põleng Brasiilia Amazonase vihmametsas. Foto: Bruno Kelly / Reuters / Scanpix

Brasiilia Amazonase piirkonnas lõõmas sel nädalal viimase 15 aasta rekordarv metsapõlenguid, näitavad ametlikud andmed, mis on järjekordseks hoiatuseks maailma suurima vihmametsa hävingu eest.

Satelliidiandmed näitasid esmaspäeval 3358 metsapõlengut, mis on ööpäevane rekord alates 2007. aasta septembrist, ütles Brasiilia kosmoseagentuur INPE.

Tulekahjude arv on olm korda suurem kui nn tulepäeval 10. augustil 2019, mil Põhja-Brasiilias Pará osariigis põletati ulatuslikult alet.

Miski ei osuta, et esmaspäeval puhkenud tulekahjude koordineeritusele nagu alepõletuse puhul, ütles INPE tuleseireprogrammi juht Alberto Setzer.

Asjatundjate sõnul põhjustavad Amazonases metsapõlenguid peamiselt ebaseaduslikud põllumehed, karjakasvatajad ja metsa raadavad spekulandid.

Brasiilia metsahävinguvöönd liigub üha edasi, ütles Setzee, kelle sõnul puhkevad tulekahjud ühe kaugemal põhjas.

August on kuu, mil Amazonases hakkavad harilikult kuivema ilma saabudes puhkema tõsisemad põlengud.

Veel kestvas augustis on olnud 24 124 põlengut, millega sellest on saamas halvim august president Jair Bolsonaro ametiajal.

See jääb aga tublisti alla 2005. augusti 63 764 metsatulekahjule, mis on 1998. aastal alanud mõõtmiste ajaloo rängim kuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles