Saksa välisminister: Läänemerel on tohutu energiapotentsiaal (2)

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz hoiab käes tuuliku mudelit.
Saksa kantsler Olaf Scholz hoiab käes tuuliku mudelit. Foto: Sina Schuldt/dpa/AP/Scanpix

Läänemeri suudab toota kaks korda rohkem energiat kui kõik Saksa söeelektrijaamad kokku, ütles reedel Saksa välisminister Annalena Baerbock.

Minister ütles Kopenhaageni kohtumise eel tehtud videoläkituses, et Saksamaa tahab kiirendada Läänemere tuuleenergia kasutuselevõttu.

«Läänemere riigid peavad heiskama purjed, tegema koostööd ja seadma kursi piirkonna jätkusuutlikumaks, paindlikumaks ja turvalisemaks muutmisele», ütles Baerbock.

Kantsler Olaf Scholz on öelnud, et Saksamaa ei tagane eesmärgist lõpetada 2045. aastaks kasvuhoonegaaside emissioon. Tähtaeg on lähemal kui ühelgi teisel suurel tööstusriigil.

Selleks tuleb valitsusel sulgeda söeelektrijaamad, mis pandi taas tööle Ukraina sõja tõttu, ning lõpetada Vene nafta ja gaasi import. Vene gaasi kasutamisest tahetakse loobuda kahe aasta jooksul.

Läänemere potentsiaal on tohutu, ütles ta.

«Euroopa Komisjoni hinnangul suudaks Läänemeri toota üle 90 gigavati tuuleenergiat. See on kaks korda suurem kui kõigi Saksa söeelektrijaamade võimsus kokku,» lisas Baerbock

Saksamaa võttis 1. juulil aastaks üle Läänemeremaade Nõukogu juhtimise. Piirkondliku koostööühendusse kuulub 10 Euroopa Liidu liikmesriiki: Taani, Eesti, Soome, Saksamaa, Island, Läti, Leedu, Norra, Poola ja Rootsi.

Taani korraldab järgmisel nädalal Bornholmi saarel kohtumise, et arutada, kuidas vabastada Läänemere piirkond Vene energiast ja sillutada teed rohepöördele, seisab Taani valitsuse avalduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles