Ankara: Soome ja Rootsi kordasid NATO-kõnelustel lubadust võidelda terrorismi vastu (1)

Copy
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP / Scanpix

Türgi ütles täna, et Soome ja Rootsi uuendasid NATO-kõnelustel oma lubadust võidelda terrorismiga.

Kolmiku esindajad kohtusid täna esimest korda kõnelustel, et Ankara tingimusi nõustumaks ratifitseerima nende NATOga ühinemise protokolle.

«Soome ja Rootsi uuendasid oma lubadust näidata täielikku solidaarsust ja koostööd Türgiga võitluses terrorismi kõigi vormide ja ilmingute vastu,» ütles Türgi presidendi kõneisik Ibrahim Kalin, kes osales kõnelustel.

Soome välisministeeriumi teatel osalesid Vantaas peetud kõnelustel välis-, sise-, justiits- ja kaitseministeeriumi, samuti presidendi- ja peaministrikantselei esindajad.

Kohtumisel arutati konkreetseid samme NATO Madridi tippkohtumisel kokku lepitud vastastikuse mõistmise memorandumi punktide elluviimisel ning selle rakendamise mehhanismi.

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles ringhäälingule Yle, et reedesed kõnelused olid kohtumiste rewas esimesed.

«Tulevikus kohtuvad diplomaadid ka teistes riikides,» lausus ta.

18. mail esitasid Soome ja Rootsi NATO liikmeks saamise taotlused ning 5. juulil allkirjastati alliansi peakorteris Brüsselis nende NATOga liitumise protokollid.

Pärast seda said mõlemad vaatlejariigi staatuse, neist saavad alliansi täisliikmed pärast protokollide ratifitseerimist kõigi 30 NATO riigi poolt. Praeguseks on need ratifitseerinud 23 riiki.

Türgi oli algselt nende riikide NATOsse astumise vastu, süüdistades Helsingit ja Stockholmi tahtmatuses võidelda kurdi terrorismiga ning nõudis mitme Soomes ja Rootsis elavate kurdi tegelase väljasaatmist.

28. juunil allkirjastatud vastastikuse mõistmise memorandumis toetas Türgi siiski nende kahe Põhjamaa taotlust liituda NATOga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles