USA loob Arktika-küsimuste suursaadiku ametikoha

Copy
USA allveelaev USS Illinois (SSN 786) Arktikas õppusel Ice Exercise (ICEX) 2022.
USA allveelaev USS Illinois (SSN 786) Arktikas õppusel Ice Exercise (ICEX) 2022. Foto: Mike Demello/US Navy/SWNS / Scanpix

USA teatas reedel, et loob Arktika suursaadiku ametikoha, et suurendada diplomaatilist tegevust ajal, mil Venemaa ja Hiina on suurendanud oma kohalolu akvatooriumil, mis on kliimamuutuse tõttu üha enam laienemas.

USA välisminister Antony Blinken nimetab peatselt diplomaadi, kes hakkab suhtlema teiste Arktika regiooni riikide, põliselanike ja teiste asjaosalistega, teatas USA välisministeeriumi pressiteenistus.

«Arktika, mis on rahumeelne, stabiilne, õitsev ja koostöövalmis, on USA jaoks kriitilise strateegilise tähtsusega ning minister Blinkeni prioriteediks,» ütles esindaja.

Kliimasoojenemine Arktikas võib tuua kaasa uute veeteede avanemise kauba- ja sõjalaevadele.

Venemaa on suurendanud oma kohalolu põhjapooluse regioonis nii allveelaevade kui sõjalaevadega. Hiina on ehitanud Arktilisi uurimisjaamu, mida nähakse sissejuhatusena suurema kohalolu loomiseks.

Blinken ütles eelmisel aastal Arktika Nõukogu kohtumisel Islandil, et riikidel on regioonis kohustus tagada rahumeelne koostöö.

Seitse riiki Arktika Nõukogu kaheksast liikmest peatas oma osaluse sel aastal, kuna nõukogu roteeruv eesistumine on Venemaa käes, mis on sattunud Lääne sanktsioonide alla sissetungi eest Ukrainasse.

Uus Arktika suursaadiku amet asendab USA Arktika koordinaatori ameti. Arktika koordinaatoriks on hetkel karjääridiplomaat Jim Dehart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles