Ministeerium avalikustas Trumpi kodus tehtud haarangu tunnistuse (1)

Copy
Leheküljed tugevalt redigeeritud FBI tunnistusest, mis toetas läbiotsimisorderi saamist kohtunikult haarangu korraldamiseks ekspresident Donald Trumpi Mar-a-Lago häärberis.
Leheküljed tugevalt redigeeritud FBI tunnistusest, mis toetas läbiotsimisorderi saamist kohtunikult haarangu korraldamiseks ekspresident Donald Trumpi Mar-a-Lago häärberis. Foto: Jon Elswick / AP / Scanpix

USA justiitsministeerium avaldas reedel tugevalt redigeeritud koopia vande all antud tunnistusest, mis veenis kohtunikku volitama Föderaalset Juurdlusbürood (FBI) korraldama ekspresident Donald Trumpi Florida osariigi häärberis märkimisväärse läbiotsimise.

Valitsuse advokaadid olid seisnud vastu tunnistuse avalikustamisele, ent kohtunik andis korralduse see avaldada. Ministeeriumi palvel on seda tugevalt redigeeritud seoses vajadusega käimasolevas juurdluses, mis puudutab riiklikku julgeolekut, kaitsta erinevaid allikaid.

FBI agendid korraldasid Trumpi Mar-a-Lago villas Palm Beachil 8. augustil läbiotsimise, mille käigus konfiskeeriti kaste salastatud dokumentidega, mida Trump ei olnud üle andnud valitsusele, seda vaatamata mitmele palvele ja kohtukutsele.

Toimetamata tunnistus selgitab ilmselt üsna üksikasjalikult, mida ministeerium uurib seoses Trumpiga ning võib tõenäoliselt paljastada ka mõne allika.

Ent kohtunik Bruce Reinhart võttis arvesse ministeeriumi põhjendusi, miks esineb mõjuv vajadus katta kinni märkimisväärne osa dokumendist.

Reinhart andis korralduse redigeeritud tunnistus avaldada reede keskpäeval (Eesti aja järgi kell 19) ning suur avalik huvi jooksutas föderaalkohtu veebikülje kokku.

Kohtuvõimud argumenteerisid, et dokumendi avaldamine toob kaasa sedavõrd ulatusliku kinnikatmise, et ülejäänud osa tekstist on ilma mõtestatud sisuta.

Ent kohtunik ütles, et selle avaldamine seisab avaliku huvi teenistuses, kuna juhtum sisaldab ekspresidendi kod pretsedenditut läbiotsimist.

Valgesse Majja 2024. aasta valimistel tagasi pürgida ihkav Trump mõistis FBI haarangu teravalt hukka, nimetades ministeeriumi samme «nõiajahiks».

«Nad murdsid sisse isegu mu seifi koodipurustajaga - suudate te seda uskuda?» kirjutas ta sotsiaalmeedias. «Praegu elame me Seadusetus Riigis, mis on ühtlasi ka Läbikukkuv Riik!»

FBI haarangu tingis jaanuaris rahvusarhiivi laekunud 15 Valgest Majast ebakorrektselt välja viidud kasti, millest leiti 67 konfidentsiaalset, 92 salajast ja 25 ülisalajast dokumenti.

Dokumentide seas oli luurealast teavet, mis on saadud «salajastelt inimallikatelt», märgistus, mis võib viidata luurajatele ja muudele informaatoritele ning on valitsuse ühed hoolikamalt hoitud dokumendid.

Augustis korraldatud reidi puhul leidsid FBI agendid veel hunniku dokumente märgetega «Ülisalajane», «Salajane» ja «Konfidentsiaalne».

Lisaks juurdlustele New Yorgis, mis on seotud tema ettevõtlustegevusega, seisab Trump silmitsi ka juurdlusega tema katsetesse muuta 2020. aasta novembris peetud presidendivalimiste tulemusi ning tema toetajate 2021. aasta 6. jaanuari rünnakut Kapitooliumile.

Esindajatekoda esitas Trumpile kui ekspresidendile seoses jaanuarirünnakutega ametlikud süüdistused, mis oli ajalooliselt teine kord, mil presidendi vastu on süüdistused esitatud, ent hiljem mõistis senat ta õigeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles