Serbia keeldub Europride'i võõrustamisest (3)

Copy
Plakat: Armastus on armastus.  Foto on illustratiivne.
Plakat: Armastus on armastus. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Serbia ütleb ära septembris toimuva üleeuroopalise LGBTQ-ürituse EuroPride võõrustamisest, teatas riigi president täna.

«Septembris toimuma pidanud pride-paraad, nagu seda asja kutsutakse, lükatakse edasi või tühistatakse,» rääkis president Aleksandar Vučić pressikonverentsil.

Euroopa Pride'i korraldajate assotsiatsiooni liikmed valisid kolm aastat tagasi Serbia pealinna iga-aastase ürituse korraldamiseks kolm aastat tagasi. 

Kriis naaberriigi Kosovoga ja mitmesugused majandusprobleemid on üks põhjusi, miks Balkani riigi võimud ei arvanud, et saavad hakkama EuroPride'i korraldamisega, selgitas Vučić. 

«See on vähemuste õiguste rikkumine, kuid praegu survestavad riiki mitmed probleemid,» vahendas meediaplatvorm AP Serbia presidendi sõnu.

«Ma nean kõiki, kes sellist asja korraldavad ja selles osalevad,» ütles Serbia õigeusu kiriku vaimulik Nikanor Bogunovic hiljuti, vahendab Orthodox Times ja lisas, et «kui mul oleks relv, siis ma kasutaksin seda».

Politsei peab paraadi ametlikult keelama, ning kui nad kehtestavad keelu, esitavad korraldajad kaebuse Serbia konstitutsioonikohtusse, sõnas ürituse korraldaja Goran Miletic ja lisas, et nädalapikkuse pidustuse osana kavandatud siseüritusi ei saa keelata.

EuroPride'i tähistati esmakordselt Londonis 1992. aastal ja korraldajate sõnul pidi Belgrad olema esimene linn Kagu-Euroopas, kus üritust korraldatakse. Järgmise kuu toimuvale üritusele oodatati tuhandeid inimesi kogu Euroopast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles