Energoatom: Zaporižžja tuumajaamas on radioaktiivse lekke oht (6)

Copy
Žaporižžja tuumajaam 24. augustil, 2022.
Žaporižžja tuumajaam 24. augustil, 2022. Foto: Planet Labs PBC / AP / Scanpix

Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaamas, mille on okupeerinud Vene väed, valitseb radioaktiivse lekke oht, teatas Ukraina energiaettevõte täna.

Ettevõte Energoatom kinnitas täna keskpäeval, et jaam toimib kiirgus- ja tuleohutusnormide rikkumise ohu tingimustes, kuna Venemaa tuumajaama viimase päeva jooksul korduvalt pommitanud.

«Perioodiliste mürsutabamuste tagajärjel on kahjustada saanud jaama taristu, on oht vesiniku lekkeks ja radioaktiivsete ainete eraldumiseks ning tuleoht on suur,» teatas Ukraina energiaagentuur Telegramis.

Vene kaitseministeeriumi väitel on hoopis Ukraina väed tuumajaama viimase päeva jooksul kolm korda pommitanud ja kokku lasti sinna 17 mürsku.

Vene väed hõivasid Zaporižžja tuumajaama veebruari lõpus alanud Ukrainasse sissetungi esimestel nädalatel.

Energoatomi kinnitusel oli Zaporižžja tuumajaam neljapäeval esmakordselt Ukraina elektrivõrgust ära lõigatud.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi väitis, et elektrikatkestusi põhjustasid Venemaa rünnakud viimase toimiva elektriliini vastu, mis ühendab tuumajaama Ukraina elektrivõrguga.

Rahvusvaheline aatomienergia agentuur IAEA on lubanud saata oma missiooni jaama «võimalikult kiirelt, et aidata stabiliseerida sealset tuumaohutuse ja -julgeoleku olukorda».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles