Liibüa kokkupõrgetes on saanud surma 32 ja viga 159 inimest

Copy
Liibüa rahvusliku ühtsuse valitsust ja peaminister Abdulhamid al-Dbeibah't toetava relvaüksuse, 444. brigaadi, sõjaväesõidukid sisenesid pealinnas Tripolis laupäeval lahingutegevuse piirkonda.
Liibüa rahvusliku ühtsuse valitsust ja peaminister Abdulhamid al-Dbeibah't toetava relvaüksuse, 444. brigaadi, sõjaväesõidukid sisenesid pealinnas Tripolis laupäeval lahingutegevuse piirkonda. Foto: AYMAN AL-SAHILI / REUTERS / Scanpix

Liibüa pealinnas Tripolis puhkenud relvakokkupõrgetes rivaalitsevate valitsuste toetajate vahel on saanud surma vähemalt 32 ja viga 159 inimest, teatas pühapäeval terviseministeerium uusi andmeid esitades.

Relvarühmituste tulevahetuses, mis sai alguse juba reede õhtul, sai tabamusi mitu haiglat ja muud hoonet.

Tegemist on rängimate lahingutega Tripolis alates 2020. aasta relvarahust ning see võib tähendada uue suurema lahingutegevuse algust.

ÜRO nõudis vaenutegevuse viivitamatut lõpetamist.

Laupäeva hilisõhtuks oli AFP korrespondendi sõnul linna siginenud vaikus.

Pinged Abdulhamid Dbeibah ja Fathi Bashagha toetajate vahel on kasvanud mitme kuu jooksul, mõlema mehe administratsioonid püüavad kontrolli saavutada ses rahutus Põhja-Aafrika riigis, kus vägivald on lokanud pärast 2011. aasta ülestõusu.

Dbeibah' administratsioon, mis tegutseb pealinnas Tripolis ning on ÜRO toetusega rahuprotsessi tulem, on seni takistanud Bashaghal linnas kanda kinnitamast, väites, et järgmise valitsuse peab otsustama rahvas valimistel.

Bashagha määras ametisse Liibüa idaosas paiknev parlament varem sel aastal ning teda toetab mõjuvõimas sõjaväejuht Khalifa Haftar, kelle 2019. aasta katse vallutada pealinn jõuga pöördus aastapikkuseks kodusõjaks.

Endine siseminister Bashagha oli algselt välistanud vägivalla kasutamise Tripolis võimu võtmiseks, ent sestsaadik on ta vihjamisi öelnud, et võib kasutada ka jõudu.

Liibüas tekkis kaos pärast araabia kevadet alanud ülestõusu, mille käigus kukutati riigi kauane ja värvikas diktaator Muammar Gaddafi. Sestsaadik tekkis terve müriaad erinevaid relvarühmitusi ning erinevad välisriigid püüdsid täita oma tegevusega tekkinud võimuvaakumit.

Teatud relvarühmitused, mida viimases kriisis vaadeldi neutraalsetena, on asunud sel nädalavahetusel Dbeibah't toetama, et tõrjuda Bashagha teine katse siseneda pealinna.

Mõlemad pooled süüdistasid laupäeval teineteist, samas rahvusvaheline avalikkus kutsub üles vaoshoitusele.

ÜRO Liibüa missioon kutsus viivitamatult vägivald lõpetama.

Dbeibah avaldas laupäeva õhtul videopöördumise, milles ütles, et lahingutegevus puhkes pärast seda, kui läbirääkimised verevalamise vältimiseks pealinnas olid läbi kukkunud.

Bashagha eitas selliseid kõnelusi ning süüdistas Dbeibah «ebaseaduslikku» administratsiooni «võimu külge klammerdumises».

Kohalik meedia teatas hiljem laupäeval, et Bashagha-meelne omakaitseväeline rühmitus oli surunud Misrata suunalt edasi pealinna peale, ent oli hiljem tagasi pöördunud.

Analüütik Wolfram Lacher kirjutas Twitteris, et Liibüa pidevalt muutuvad liidud on «lõputa lugu».

«Relvarühmitused, mis olid veel eilses Tripoli lahingutegevuses samal poolel, hakkavad homme maid ja puid jagama territooriumi, positsioonide ja eelarve üle,» kirjutas ta, lisades, et Dbeibah-meelsed rühmitused esitavad talle homme juba väljakutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles