ÜLEVAADE ⟩ Pinged Liibüas ähvardavad minna veelgi verisemaks

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Pühapäeval lahingus põlema süttinud elumaja Tripolis.
Pühapäeval lahingus põlema süttinud elumaja Tripolis. Foto: HAZEM AHMED/REUTERS/Scanpix

Liibüa pealinnas Tripolis puhkenud relvakokkupõrgetes rivaalitsevate valitsuste toetajate vahel oli eile õhtuks saanud surma vähemalt 32 ja viga 159 inimest, teatas pühapäeval Liibüa terviseministeerium uusi andmeid esitades. Tegemist on rängimate lahingutega Tripolis alates 2020. aastal sõlmitud relvarahust ning see võib tähendada uue suurema lahingutegevuse algust.

Tulevahetus relvarühmituste vahel sai alguse juba reede õhtul ning ÜRO on nõudnud vaenutegevuse viivitamatut lõpetamist.

Pinged rahvusvaheliselt tunnustatud Liibüa ühtsusvalitsuse peaministri Abdulhamid Dbeibah’ ja parlamendi poolt valitud Fathi Bashagha toetajate vahel on kasvanud mitme kuu jooksul. Kummagi mehe juhitud valitsused püüavad saavutada kontrolli ses rahutus Põhja-Aafrika riigis, kus vägivald on lokanud alates 2011. aasta ülestõusust, vahendab BNS.

Dbeibah’ valitsus, mis tegutseb pealinnas Tripolis ning mis tekkis ÜRO rahuprotsessi tulemusena, on seni takistanud Bashaghat linnas kanda kinnitamast, väites, et järgmise valitsuse peab otsustama rahvas valimistel, lubades ise seejärel tagasi astuda.

Bashagha määras ametisse Liibüa idaosas tegutsev parlament sel aastal ning teda toetab mõjuvõimas sõjaväejuht Khalifa Haftar, kelle 2019. aasta katse vallutada pealinn jõuga muutus aastapikkuseks kodusõjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles