Kishida: Tokyo taotleb ÜRO Julgeolekunõukogus Aafrikale alalist kohta

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida esineb veebi vahendusel Tokyost Jaapani-Aafrika arengukonverentsi TICAD raames, mis peetakse sel korral Tuneesia pealinnas Tunises.
Jaapani peaminister Fumio Kishida esineb veebi vahendusel Tokyost Jaapani-Aafrika arengukonverentsi TICAD raames, mis peetakse sel korral Tuneesia pealinnas Tunises. Foto: Tuneesia presidendikantselei / Reuters / Scanpix

Jaapan kasutab oma kohta ÜRO Julgeolekunõukogus, et suruda läbi ettepanekut moodustada Aafrika jaoks maailma ühes olulisemas kogus alaline koht, ütles peaminister Fumio Kishida pühapäeval.

«Jaapan kordab oma pühendumust heastada ajalooline ebaõiglus Aafrika vastu, et see ei ole esindatud Julgeolekunõukogus alalise kohaga,» ütles Kishida Tokyo rahvusvahelisel konverentsil Aafrika arenguks (TICAD) Tuneesia pealinnas Tunises.

«Selleks, et ÜRO toimiks efektiivselt rahu ja stabiilsuse nimel, on vaja viivitamatult tugevdada ÜRO-d kui tervikut läbi Julgeolekunõukogu reformimise», ütles ta veebiüleses pöördumises, lisades, et maailmaorganisatsioon seisab silmitsi «tõehetkega».

Jaapan oli üks viiest riigist, mis valiti juunis ajutist kohta täitma 15-liikmelises Julgeolekunõukogus aastateks 2023 ja 2024.

COVID-19 nakatunud ja seetõttu Tokyost veebiüleselt konverentsiga ühinenud Kishida kordas laupäeval ühtlasi ka Jaapani lubadust investeerida järgmisel kolmel aastal Aafrikasse üle 30 miljardi dollari ning et määrab oma eriesindaja Aafrika sarvele, kus on ulatuslik näljahäda.

Jaapani valitsusjuht lubas ka oma riigilt anda väljaõpet aafrika politseinikele ja toetada «ausaid ja läbipaistvaid» valimisi kõikjal mandril. Tema sõnul toetab Jaapan Aafrikas õigusriigi põhimõtte juurutamist.

ÜRO Julgeolekunõukogu koosneb 15 liikmesriigist, millest viis on alalised liikmed ning neil on vetostamise õigus. Alalised liikmed on USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina ja Venemaa.

Ülejäänud kümme ajutist mandaati jagatakse ÜRO liikmesriikide vahel kaheaastaseks ametiajaks, neist igal aastal roteerub viis riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles