Tuhanded õigeusklikud serblased avaldasid Belgradis meelt EuroPride'i vastu

Copy
Tuhanded serblased avaldasid Belgradis meelt EuroPride'i vastu.
Tuhanded serblased avaldasid Belgradis meelt EuroPride'i vastu. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Tuhanded õigeusklikud serblased marssisid eile Belgradis, et protestida üleeuroopalise LGBT-ürituse EuroPride vastu, seda hoolimata võimude otsusest see üritus järgmisel kuul ära jätta.

Meeleavaldajad kandsid ikoone, riste ja usulippe, liikudes palvetades ja hüüdlauseid skandeerides läbi kesklinna ning kogunesid siis pealinna katedraali juurde.

President Aleskandar Vučić teatas laupäeval, et ta otsustas valitsusega konsulteerides, et EuroPrice tuleb edasi lükata või ära jätta.

Riigipea sõnul ei ole võimalik «tegeleda kõigega» ajal, mil Serbiale avaldavad survet igasugused probleemid. Ta tõstis esile hiljutised pinged Kosovoga ning mured energia- ja toidujulgeoleku pärast.

EuroPride'i organiseerijad lubasid aga paraadi korraldada.

«Pride leiab aset nagu plaanitud 17. septembril,» ütles Belgrade Pride'i koordinaator Marko Mihailović.

Serbia õigeusu piiskop Nikanor tervitas pühapäeval rahvahulgale esinedes võimude otsust jätta ära «meie riigi, meie kiriku ja meie perekonna rüvetamine».

Tema sõnul tuleks sellist «ebanormaalsust» kohelda nii nagu seda tegi Vene president Vladimir Putin, keda ta nimetas «planeedi tsaariks».

Nikanori sõnul on usklikud valmis tulema taas tänavatele, et seista vastu nendele, kes «kavatsevad hävitada Serbia väärtused».

Esimese kahe Belgrade Pride'i marsiga 2001. ja 2010. aastal kaasnes vägivald. Paraadi on korraldatud regulaarselt alates 2014. aastast, kuid suure korrakaitsjate kohalolekuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles