Scholz lubas toetada Ukraina EL-iga liitumist ja kutsub üles vetoõiguse tühistamisele

Copy
Visiidil Tšehhi kohtus Saksa kantsler ka Tšehhi peaministri Petr Fialaga.
Visiidil Tšehhi kohtus Saksa kantsler ka Tšehhi peaministri Petr Fialaga. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix

Saksa kantsler Olaf Scholz lubas täna Prahas Karli ülikoolis peetud kõnes toetada kuue Lääne-Balkani riigi, Moldova, Gruusia ja ka Ukraina ühinemist Euroopa Liiduga. Ühtlasi sõnas kantsler, et Saksamaa peaks võtma Ukraina õhutõrjevõimekuse ülesehitusel «erilise vastutuse.»

Kantsleri sõnul toetab ta Euroopa Liidu otsustusprotsesside kiirendamiseks riikide vetoõiguse tühistamist välispoliitika ja maksude valdkonnas.

Oma kõnes pakkus Scholz välja, et kui EL-iga liituvad uued riigid, peaks «järk-järgult üle minema enamushääletustele ühise välispoliitika osas, aga ka teistes valdkondades, nagu maksupoliitika.»

Ühtlasi näeb ta  Saksamaad võtmas «erilist vastutust» Ukraina suurtüki- ja õhutõrjesüsteemide ülesehitamisel ning lubas jätkata Kiievi toetamist nii kaua kui vaja.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz pidamas täna kõne Karli Ülikoolis Prahas.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz pidamas täna kõne Karli Ülikoolis Prahas. Foto: Martin Divisek / EPA / Scanpix

Scholz kutsus liitlasi koordineerima Ukraina toetamisel «pikaajalist ja kindlat tööjaotust» ja ütles, et näeb «Saksamaad võtmas erilist vastutust Ukraina suurtüki- ja õhutõrjevõimekuse ülesehitamisel.»

Lisaks avaldas Saksa kantsler toetust Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ettepanekule Euroopa poliitilist foorumit laiendada.

Euroopa Liidu ja selle Euroopa partnerite juhid peavad «regulaarselt poliitilisel tasandil suhtlema, et arutada põhiküsimusi, mis mõjutavad meie maailmajagu tervikuna, sealhulgas julgeoleku, energia, kliima ja ühenduvuse küsimused,» ütles Scholz. Uus foorum «ei ole alternatiiv eelseisvale EL-i laienemise protsessile,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles