Venemaa lubab Mariupoli kaitsjate «kohtumõistmisele» rahvusvahelised «vaatlejad» (2)

Copy
Vigastatud Azovi sõdur.
Vigastatud Azovi sõdur. Foto: Dmitrõ Kozatski / AP / SCANPIX

Väidetavalt tagavad tribunali «erapooletuse» rahvusvahelised vaatlejad Süüriast, Valgevenest, Venemaalt ja võib-olla ka Põhja-Koreast, kinnitas Donetski isehakanud «vabariigi» juht Denis Pušilin.

Mariupoli teatrihoonesse plaanitav võlts-kohtuprotsess on Kremli katse hajutada üldsuse tähelepanu seoses Vene vägede sõjakurjategudega Ukrainas. 

Azovi kaitsjate peaaegu kolm kuud kestnud vastupanu 14 000 Vene sõdurile aitas Ukrainal tagada Venemaa ootamatu taganemise Kiievi ümbruses. 17. mail sõlmisid ÜRO ja Punane Rist Venemaaga tehingu, mille kohaselt viidi 2500 Mariupoli sõdurit Azovstali tehasest välja.

Kremli turvagarantiid osutusid väheväärtuslikuks, kui ebaselgetel asjaoludel toimunud plahvatustes suri mitu vangistatud Ukrana võitlejat. 

«Venemaa on juba ignoreerinud kõiki oma Genfi konventsioonidest tulenevaid kohustusi,» selgitas viie Azovi võitleja kaitseadvokaat Anna Kaluntšuk. 

«Töö, mida [Punase Risti - toim] organisatsioon on teinud Ukraina vangide loendamisel ja kirjade edastamisel, ei ole vastavuses miljonite dollarite annetustega, mille nad on saanud Ukrainas areneva humanitaarkatastroofi lahendamiseks,» sõnas Ukraina presidendi nõunik Mõkhailo Podoljak. 

«See, et venelased on nii barbaarsed, pole üllatav,» seletas vangistatud sõduri Denis Prokopenko abikaasa Katerina ja lisas, et «hämmastav on see, et 21. sajandil usub rahvusvaheline üldsus, et nad ei saa selle peatamiseks midagi teha.»

«Laskesalk oleks neile liiga hea», kirjutas Vene saatkond Londonis oma ametlikul Twitteri-kontol. 

Kohtuprotsess pidi algama 24. augustil, Ukraina iseseisvuspäeval, kuid see lükati teadmata põhjustel edasi. Kohalikud allikad näitavad, et algus on nüüd määratud septembri teisele nädalale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles