Bagdadi turvatsooni tulistati vähemalt seitse mürsku

Copy
Iraagi pealinna Bagdadi «rohelises tsoonis» toimuvad rahvarahutused.
Iraagi pealinna Bagdadi «rohelises tsoonis» toimuvad rahvarahutused. Foto: MURTAJA LATEEF

Iraagi pealinna Bagdadi tugevasti turvatud «rohelises tsoonis» plahvatas esmaspäeva õhtul vähemalt seitse mürsku, teatasid julgeolekuallikad.

Esialgu pole selge, kes rünnaku korraldas. Tunnistajate sõnul kostus pärast plahvatusi piirkonnast ühtlasi tulistamist automaatrelvadest.

Mürsud tulistati piirkonda pärast seda, kui seal lasti rahvarahutuste käigus maha 12 mõjuvõimsa šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri toetajat ja veel 270 inimest sai vigastada.

Iraagi sõjavägi kuulutas välja üleriigilise liikumiskeelu ning ÜRO missioon riigis kutsus maksimaalsele vaoshoitusele pärast seda, kui sadristid tungisid turvatsoonis valitsushoonesse pärast nende liidri teadet, et kavatseb poliitilise tegevuse lõpetada.

Julgeolekuallikate hinnangul avasid õhtul turvatsooni pihta väljastpoolt tule Sadri toetajad. Tsoonis olevad julgeolekujõud esialgsetel andmetel vastutuld ei avanud.

Pinged on kerkinud viimaste kuude vältel üha suuremat hoogu kogunud poliitkriisis, mille tõttu on riigil puudu uus valitsus, peaminister ja ka president.

Armee kehtestas (ka Eesti aja järgi) alates kell 19.00 üleriigilise liikumiskeelu, varem oldi välja kuulutatud komandanditund vaid Bagdadi piires. Arenguid «erakordselt ohtlikuks eskalatsiooniks» nimetanud ÜRO Iraagi abimissioon (UNAMI) kutsus meeleavaldajaid üles piirkonnast viivitamatult lahkuma.

Missioon kutsus kõiki hoiduma tegudest, mis võivad viia «peatamatu sündmusteahelani». «Kaalul on riigi ellujäämine,» märkis UNAMI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles