Saalomoni Saared peatasid kõik USA mereväe visiidid (2)

Copy
Saalomoni Saarte pealinn Honiara. Foto on illustratiivne.
Saalomoni Saarte pealinn Honiara. Foto on illustratiivne. Foto: MAVIS PODOKOLO / AFP / Scanpix

Saalomoni Saared peatasid kõigi riikide mereväe visiidid, tuues põhjenduseks vajaduse hinnata ümber vastuvõtuprotsessi protokollid, teatas saareriigi liider teisipäeval, nädal pärast seda, kui USA rannikuvalve alusel ei lubatud pealinna Honiara sadamasse tankimiseks siseneda.

Saalomoni valitsuse otsus suurendab veelgi muret Hiina kasvava mõju pärast regioonis.

Lääneriikidel on viimasel ajal tekkinud mure strateegiliselt tähtsas kohas paiknevate Saalomoni Saarte meelsuse pärast, kuna saareriik on tihendanud sidemeid Hiinaga, muutes 2019. aastal oma diplomaatilist kurssi Taipeilt Pekingile ehk teisisõnu, Hiina Vabariigilt Hiina Rahvavabariigile. Samuti sõlmis Honiara aprillis üllatuslikult julgeolekuleppe Pekingiga.

Lääne valitsused näevad ohtu asjaolus, et saareriik võib pakkuda Hiinale olulist sõjalist kannakinnitust strateegiliselt tähtsas punktis, juhul kui julgeolekuolukord Vaikse ookeani lääneosas peaks halvenema.

Teisipäeval peetud kõnes, milles peaminister Manasseh Sogavare tervitas USA haiglalaeva Honiarasse, ütles ta, et hindab võõrriikide sõjavägede aluste sildumise protsessi.

«Oleme palunud oma partneritel anda meile aega, et hinnata ümber ja panna paika meie uued protsessid, enne kui saadetakse uusi palveid (nende) sõjaväelistele alustele siseneda (meie) riiki,» ütles Sogavare.

Samuti eitas ta teateid, et USA rannikuvalvealust ja Briti mereväe laeva ei lubatud silduda tema riigi sadamais, öeldes, et viivitused nende palvete heaks kiitmise protsessis tähendasid, et mõlemad sõitsid minema.

Ühendriikide saatkond Austraalias teatas veidi varem, et Saalomoni Saared peatas USA mereväe visiidid.

«USA sai Saalomoni Saarte valitsuselt ametliku teavituse, mis puudutab moratooriumi kõikidele mereväe visiitidele,» ütles saatkonna esindaja avalduses.

«Ühendriigid on pettunud, et USA rannikuvalve alus ei olnud võimeline tegema seda kavakohast peatust Honiaras,» seisis avalduses. «Me jätkame olukorra jälgimist teravdatud pilgul.»

Sogavare ei märkinud moratooriumi pikkust, kuid lubas «libedamaid ja kiiremaid» heakskiidu toiminguid võõrriikide mereväealustele pärast protsesside ümber vaatamist.

Tervitustseremoonial USA haiglalaeva Mercy pardal kutsus Sogavare alust naasma Vaikse ookeani mängudele, mida Saalomoni Saared võõrustavad järgmise aasta detsembris.

USA suursaatkond märkis, et humanitaarmissioonil riigis viibiv Mercy sai loa silduda enne seda, kui moratoorium kehtima hakkas.

Lisaks üha soojematele suhetele Hiina autokraatse valitsusega on Sogavare teinud ettepaneku muuta oma riigi põhiseadust, et viivitada kavakohaste valimistega.

Neljal korral peaministritoolil istunud Sogavare on kahel korral ametist pidanud lahkuma umbusaldushääletuse tõttu ning tema pöördeline otsus muuta diplomaatilise tunnustamise hoiakut tõi tänavale meeleavaldajad.

Pärast laiaulatuslikke rahutusi eelmise aasta lõpus pealinna tänavatel, allkirjastas Sogavare salajase julgeolekuleppe Pekingiga, mille alusel on tal võimalik kutsuda kohapeale Hiina julgeolekujõud, et igasugused rahutused maha suruda, selgub leppe teksti lekkinud mustandversioonist.

Seeläbi on Canberra ja Washingtoni mure, et Hiina võib rajada Saalomoni Saartele sõjaväebaasi või ka mõne mitmel otstarbel kasutatava hoonekompleksi.

Sogavare on korduvalt eitanud ükskõik millise võõrriigi sõjaväebaasi rajamise lubamist tema riiki.

Läinud nädalal süüdistas Sogavare büroo lääneriikide meediat Saalomoni Saartel «Hiina-vastaste hoiakute levitamises».

Peaministribüroo avalduse kohaselt on võimudel õigus keelustada või maalt välja saata ajakirjanikud «lugupidamatu ja puudusi esile toova» kajastuse eest. Büroo väitel püüavad mõnede välisriikide meediakanalid «režiimimuutusele õhutada».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles