Taliban tähistab võõrvägede Afganistanist lahkumise aastapäeva

Copy
Islamiliikumine Taliban korraldas Kabulis ilutulestikke tähistamaks aasta möödumist võõrvägede lahkumisest riigist.
Islamiliikumine Taliban korraldas Kabulis ilutulestikke tähistamaks aasta möödumist võõrvägede lahkumisest riigist. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / SCANPIX

Islamiliikumine Taliban kuulutas augusti viimase päeva riigipühaks, et tähistada USA-juhitud võõrvägede Afganistanist lahkumise aastapäeva.

Vägede lahkumine eelmise aasta 30. augusti viimastel minutitel lõpetas Ühendriikide pikima sõja - sõjalise interventsiooni, mis algas pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid.

Konfliktis sai surma umbes 66 000 Afganistani valitsusvägede sõjaväelast ja 48 000 tsiviilisikut. Hukkus ka 2461 USA sõjaväelast ja veel üle 3500 teiste NATO riikide sõjaväelast.

Taliban haaras äkkpealetungiga valitsusvägedele riigis võimu kaks nädalat enne viimaste võõrvägede lahkumist.

Kabulis riputati üles plakatid, millel ülistati võitu kolme impeeriumi üle. Afganistanis kaotasid kunagi sõja ka Nõukogude Liit ja Suurbritannia.

Eile hilisõhtul lasti Kabulis ilutulestikke ja Talibani võitlejad tulistasid õhku.

Endise USA saatkonna lähedal asuval Massoudi väljakul skandeerisid Talibani lippe kandvad võitlejad hüüdlauset «surm Ameerikale».

Talibani sotsiaalmeediakontod postitasid arvukalt videosid ja fotosid uutest väljaõppe saanud üksustest. Paljudel neist olid USA sõjaväe varustus, mis jäeti maha Washingtoni kaootilise lahkumise ajal.

Afganistanis on aasta pärast Talibani võimuhaaramist 38 miljonit inimest silmitsi humanitaarkatastroofiga, mis on süvenenud välisabi kokkukuivamisega.

Valitsuse kõneisi Zabihullah Mujahid aga kinnitas, et aasta jooksul on tehtud olulisi edusamme.

«Afgaanid ei saa enam surma sõjas, välisväed on lahkunud ja julgeolek on paranenud,» ütles ta eelmisel nädalal ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles