Jaapani peaminister: võimuerakond katkestab sidemed ühendamiskirikuga

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida lahkub kolmapäeval pressikonverentsilt, millel ta teatas, et võimuerakond katkestab sidemed ühendamiskirikuga.
Jaapani peaminister Fumio Kishida lahkub kolmapäeval pressikonverentsilt, millel ta teatas, et võimuerakond katkestab sidemed ühendamiskirikuga. Foto: Shuji Kajiyama / AP / Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida teatas kolmapäeval, et tema valitseva erakonna liikmed on katkestanud sidemed ühendamiskirikuga, mis on viimasel ajal sattunud teravdatud tähelepanu alla pärast endise valitsusjuhi Shinzo Abe mõrvamist.

Abet tulistati surmavalt 8. juulil Nara piirkonnas, kus ta oli parasjagu tegemas valimiskampaaniat.

Tema tapmises kahtlustatud Tetsuya Yamagami võeti kinni sündmuskohal ning usutavasti võttis ta Abe sihikule tema sidemete tõttu ühendamiskirikuga, mida ta vihkas. Yamagami ema oli seotud kirikuga ning tegi organisatsioonile aastate jooksul märkimisväärselt annetusi, mis mõjutasid pere elukvaliteeti.

Atentaadi järel on avalikkuse huvi keskmesse kistud sidemed kiriku ja paljude poliitikute vahel põhjustanud vastuolu.

Ühendamiskirik mõistis hukka Abe mõrvamise ja eitas süüdistusi, et on kasutanud sunniviisilise rahakogumise taktikat oma liikmete seas.

Aastal 1954 Lõuna-Koreas asutatud kirik saabus Jaapanisse kümmekond aastat hiljem ning on rajanud tugevad sidemed terve rea konservatiivsete seadusandjatega, kellest paljud kuuluvad Abe Liberaaldemokraatlikku Parteisse ning kel on kirikuga sarnased kommunismivastased vaated.

Alates 1980-ndatest aastatest on kirikut süüdistatud oma jüngrite problemaatilises värbamises ja usulise tõe kuulutamises Jaapanis. Võimuerakonna sidemed kirikuga on kahandanud tunduvalt peaminister Fumio Kishida valitsuskabineti populaarsust, seda vaatamata asjaolule, et hiljuti tegi Kishida valitsusremonti.

Teiste seas on tunnistanud abi saamist kirikult ka Abe noorem vend ja endine kaitseminister Nobuo Kishi.

Abe ise ei olnud kiriku liige.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles