Taiwan lubab vasturünnakut, kui Hiina rikub õhuruumi

Copy
Taiwani armee major Hsieh Min-han osundab kaitseministeeriumi kolmapäevasel pressikonverentsil saareriigi vasturünnakuplaanidele.
Taiwani armee major Hsieh Min-han osundab kaitseministeeriumi kolmapäevasel pressikonverentsil saareriigi vasturünnakuplaanidele. Foto: Taiwani armee pressiteenistus / Reuters / Scanpix

Taiwan teatas kolmapäeval, et kasutab õigust enesekaitsele ja vasturünnakule, kui Hiina hävitajad ja sõjalaevad peaksid rikkuma tema õhuruumi või territoriaalvesi.

Taiwan elab alalises Hiina sissetungi hirmus, sest Pekingi silmis on saar osa Hiinast, mis varem või hiljem emamaaga liidetakse.

Pinged Taiwani väinas tõusid viimaste kümnendite kõrgeimale tasemel, kui Hiina korraldas augusti algul vastuseks USA kongressi esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi Taipei visiidile saare ümbruses ennenägematu jõudemonstratsiooni.

Nädal pärast Pelosi visiiti saadeti Taiwani ümbrusse sõjalennukid ja -laevad. Taiwan taunis õppusi ja raketikatsetusi kui ettevalmistust sissetungiks.

Nüüd ütles Taiwani operatsioonide ja planeerimise juht kindralmajor Lin Wen-huang vastuseks küsimusele, mis saab siis, kui Hiina sõjalennukid- ja laevad tungivad Taiwani õhuruumi ja vetesse: «Mida lähemale nad Taiwanile tulevad, seda tugevamad on meie vastumeetmed.»

«Me kasutame oma 24 meremiili või 12 meremiili tsooni sisenevate RVA (Hiina rahvavabastusarmee) tõrjumiseks mere- ja õhujõude ja rannatuld,» ütles ta.

«Kui RVA lennukid ja laevad on meie 12-meremiilises mere- ja õhuruumis, tegutseme vastavalt operatiivkäskudele, et rakendada õigust enesekaitsele ja vasturünnakule.»

Lin lisas kommentaariks hiljutistele droonilendudele Hiinast Taiwani Kinmeni ja Matsu saare kohale, et Taipei teeb vasturünnaku.

Taiwani sõjavägi tegi teisipäeval Kinmeni lähedal lennanud Hiina droonide tõrjumiseks mitu hoiatuslasku.

Kinmen asub Hiina rannikust mõne kilomeetri kaugusel, nii et suvaline tsiviilisik võib sealt drooni Taiwani poole lennutada.

Hiina on viimasel aastatel hakanud kasutama Taiwani suhtes droonidega ka nn halli tsooni taktikat. Nii nimetavad sõjaanalüütikud riigi agressiivseid samme, mis ei ulatu otsese sõjani, kuid kasutavad muid survemeetmeid, seal hulgas tsiviilelanikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles