Poola ja Baltimaad kaaluvad venelastele viisakeeldu EL-ist sõltumata (1)

Copy
Eesti välisminister Urmas Reinsalu vestlemas meediaga Euroopa välisministrite kohtumisel Prahas 30. augustil 2022.
Eesti välisminister Urmas Reinsalu vestlemas meediaga Euroopa välisministrite kohtumisel Prahas 30. augustil 2022. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Poola ja Balti riigid ütlesid täna, et kaaluvad ise Vene kodanike sissesõidu piiramist, kui Euroopa Liit tervikuna seda ei tee.

EL-i välisministrid on koos Prahas, et arutada sisenemispiiranguid Vene kodanikele.

AFP käsutusse jõudnud Poola, Eesti, Läti ja Leedu ühisavalduses öeldakse, et 2007. aastal Venemaaga sõlmitud viisalihtsustuslepingu peatamine oleks esimene vajalik samm.

Seda toetavad paljud EL-i liikmed, seal hulgas Saksamaa, ning see teeks EL-i viisad venelastele kallimaks ja nende soetamise keerulisemaks.

«Aga me peame väljastatavate viisade, eeskätt turistiviisade arvu drastiliselt piirama, et vähendada Vene kodanike voolu Euroopa Liitu ja Schengeni alale,» seisab nelja riigi avalduses.

Säilima peaks võimalus teha erand dissidentidele ja teiste humanitaarjuhtude puhul, lisatakse samas.

«Kuni sellised meetmed EL-i tasemel paika saavad, kaalume me riikide tasemel ajutise viisakeelu meetmeid või EL-i viisadega Vene kodanike piiriületuse piiramist.»

Eesti välisminister Urmas Reinsalu nõudis täna Prahas ajakirjanikega kõneldes Vene Föderatsiooni kodanikele Euroopa Liitu sisenemise keeldu, kuid möönis, et EL ei pruugi tegutseda küllalt kiiresti.

«Aeg on otsustav ja kaotatud aeg tasutakse ukrainlaste verega,» hoiatas ta.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles kolmapäeval Kopenhaagenis, et venelased ei tohiks saada muid kui humanitaarviisasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles