Meedia: Saksa ametnikke kahtlustatakse Venemaa heaks luuramises (3)

Copy
Venemaa saatkond Berliinis 26. aprill 2022.
Venemaa saatkond Berliinis 26. aprill 2022. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Saksa julgeolekuteenistused uurivad kaht majandusministeeriumi ametnikku, keda kahtlustatakse Moskva heaks luuramises, edastas kolmapäeval kohalik meedia.

Saksa Põhiseaduse Kaitse Föderaalamet (BfV) algatas juurdluse, kui üks ministeeriumi kõrge töötaja oli muret avaldanud, kirjutas nädalaleht Die Zeit.

Ministeeriumi kõneisik keeldus juhtumit kommenteerimast, kuid ütles, et ministeeriumi uus juhtkond on täielikult ümber pööranud Vene-meelse poliitika, mida aeti valitsuse vahetuseni detsembris. Saksamaa on võtnud eesmärgiks vähendada sõltuvust Venemaa energiast ja majandusministeerium on poliitikamuutuse peamine elluviija.

Kaks ametnikku äratasid kolleegide tähelepanu sellega, et neile sümpatiseeris Venemaa energiapoliitika seisukoht ajal, kui Saksamaa otsustas peatada heakskiidu andmise Nord Stream 2 gaasitrassile, kirjutas Die Zeit.

Lähemal uurimisel selgus, et üks neist oli õppinud Venemaal. Ajalehele teadaolevalt öeldi ametnikel olevat emotsionaalne side Venemaaga, kuid kindlaid tõendeid luuramise või korruptsiooni kohta võimudel veel ei ole.

Saksamaad on raputanud viimastel aastatel mitu Venemaaga seotud luureskandaali.

Kõige hiljutisem neist puudutas teadet, et Vene luureteenistused on nuhkinud Ukraina sõdurite järele, kes said Saksamaal väljaõpet Lääne relvade kasutamiseks.

Samuti on kohtu all Saksa endine reservohvitser, kes arvatavalt edastas infot Vene luureteenistustele.

Mullu mõistis Saksa kohus eluks ajaks vangi Vene kodaniku, kes tappis Berliini pargis päise päeva ajal endise tšetšeeni komandöri. Prokuröride sõnul tellis tapmise Moskva.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles